Kaarten
juni/juli 2023
Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei

Muziektheater over ons slavernijverleden

Een magische voorstelling met muziek, dans en zang in het Papiaments, Sranantongo, Nederlands en Frysk over de doorwerking van het slavernijverleden in Fryslân.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte. Om die reden maakt Pier21, in coproductie met Untold, Volksoperahuis en De Harmonie, de muzikale voorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei. Op 16 juni gaat deze voorstelling in première in de tuin van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, maar hij is vanaf 6 juni al te bekijken!

Beveiligers Es (Yuli Minguel) en Wietske (Hiske Oosterwijk) zijn belast met de beveiliging van een bijzonder kunstwerk, namelijk een enorme lege schilderijlijst van keramiek. Het kunstwerk veroorzaakt spanning tussen de twee dames en Es besluit tot actie over te gaan, maar tegen welke prijs? Wanneer in de keramieken lijst Sideron, een zwarte bediende van Marijke Meu, tot leven komt worden Es en Wietske, onder leiding van hem en met zang en dans van Untold, langs de slavernijgeschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Fryslân geleid. Wat ontdekken ze in het verleden en wat nemen ze mee terug naar het heden?

De voorstelling is meertalig maar wordt grotendeels in het Nederlands gespeeld.

Een bijzondere locatie…

Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei speelt in de tuin van het voormalige stadspaleis Princessehof van Maria Louise van Hessen-Kassel (Marijke Meu) en dat heeft een bijzondere reden.

De eerste inspiratiebron voor Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei komt van het bijzondere schilderij van Adriaen Hanneman, dat hangt in het Stadhouderlijk Hof. Op het schilderij staat in het midden een zwarte bediende in een opvallend rood pak, met om hem heen vier Friese Nassaus. Niemand weet wie deze zwarte bediende is en of hij echt heeft bestaan.

Wat we wel weten is dat Marijke Meu en haar zoon meerdere bedienden van Afrikaanse afkomst in dienst hadden, waaronder Johan Anton Sideron afkomstig van Curaçao en Willem Frederik Cupido van de Kust van Guinea. En dat zowel Sideron als Cupido in het stadspaleis van Marijke Meu hebben verbleven.

Voor het verhaal van Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei heeft schrijver Guus Pengel deze dingen aan elkaar gekoppeld. Waar het in realiteit onbekend is wie de zwarte bediende van het schilderij is, is hij in de voorstelling Johan Anton Sideron. En Sideron neemt ons mee de geschiedenis in om zo meer te leren over ons koloniale verleden en de trans-Atlantische slavernij.

Schilder: Adriaen Hanneman, ca. 1745. Collectie Koninklijke Fries Genootschap, Fries Museum Leeuwarden

Tekening van Sideron (links) en Cupido, ca. 1766. Maker: Isaac Lodewijk La Fague van Nieuwland, Rijksmuseum Amsterdam

Kijk voor meer informatie over het slavernijverleden van Fryslân in het boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Fryslân’ geschreven door Barbara Henkes.

Stadswandeling en diner

Wil je er een dagje of avondje uit van maken? Boek dan het dinerarrangement tegelijkertijd met je tickets voor de voorstelling! Afhankelijk van de dagen en tijden van de voorstelling, kan jij voor of na Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei genieten van een diner bij Bar Bistro DuCo in Leeuwarden. Onderdeel van Stadhouderlijk Hof.

Naast de voorstelling op locatie organiseert ‘A Guide to Leeuwarden’ een speciale stadswandeling over het koloniale verleden van Leeuwarden. Tijdens de wandeling loop je samen met een gids langs plekken in het centrum van Leeuwarden. Op deze historische locaties zijn de sporen van het slavernijverleden nog altijd tastbaar en zichtbaar. Dit zie je terug in bijvoorbeeld gebouwen en kunst verspreid over de gehele route. Zo staan we extra stil bij het feit dat 150 jaar eigenlijk een hele korte periode is en de doorwerking van slavernij in de hedendaagse samenleving.

De wandeling start bij het Stadhouderlijk Hof en eindigt bij het Keramiekmuseum Princessehof. De tijden van de tour sluiten aan op de voorstelling en zijn daardoor goed met elkaar te combineren.

Het dinerarrangement is vanaf de première op alle speeldagen te boeken. De wandeling is te reserveren op: 15, 16, 17, 18, 22, 23, 25, 29, 30 juni en 2, 6, 7, 8 en 9 juli. 

De schrijver van Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei, Guus Pengel, heeft voor het magazine van De Harmonie ook een interview gegeven. Je leest het stuk via de knop hieronder.

Credits

Spel, zang en dans:
Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk, Layzmina Emerencia, Daniëlla Mvambanu, Daniël Nicoletti en Devanté Albitrouw
Muzikanten:
Tapha Amar en Yuchi Cordoba
Tekst:
Guus Pengel
Regie:
Kees Scholten
Regie-assistentie:
Sara van Nes
Choreografie:
Desta Deekman
Muzikale leiding:
Michael Wanga
Composities/muziek:
Michael Wanga en Yuchi Cordoba
Script advies:
Jos Thie
Decorontwerp en scenografie:
Mirjam Grote Gansey
Decorbouw:
Erica Segveld
Erik Lam
Jelle Snijder
Kostuumontwerp:
Hadewych ten Berge
Joukje Minnema
Dorthee Mokkum
Lichtontwerp:
Koos de Vries
Techniek:
Frans Slaterus
Remco Herweyer
Sonson Dijkstra
Jeroen van Casteren
Publiciteitsbeeld:
Bernard RoordaFotografie:
Lucas KemperMet liederen van:
Yuli Minguel, Hiske Oosterwijk, Jef Hofmeister, Kees Scholten, Guus Pengel, Syb van der Ploeg, Kees Bode, Sytse Broersma, Nico Outhuijse, Peter van der Ploeg, Piet van der Kolk, Pierre Attaingnant, Demetrio Frans en traditionalsMet dank aan:
Stadhouderlijk Hof, A Guide to Leeuwarden, Amaryllis, Pier21 Ferbiners, Tuinen met gevoel, De Kast, Henk Leutscher, Olaf Richter,
William Vermaning, Deidre Oosterhof, Johannes Roukema, Fernanda Constandse, Ivo van der Meer, Afrida Adema, Thillie Bremer, Andries Bergsma, Klaas Ploegh, Wini Weidenaar en al onze vrijwilligersEn met zeer speciale dank aan onze klankbordgroep:
Evelyn Andoh, Jaleesa Schiphorst, Björn Fraser, Mavis Brewster, Senaida Bron, Raynice Zijler, Dorthee Mokkum, Jennifer Stroop, Samantha Zijler, Anouschka Faneyt, Iqbal Aslam, Tamera Anches, Danitsha Anches, Mandy Fransiska, Denise Dobber, Mariely Wawoe, Marlon Rinaldo Wijngaarde, Jordi Fernandes, Christina, Ruth Girigori, Anton Felipa, Moreen Dros, Paul Banks, Amber Djojokasiran, Sammy Shefa Idris, Sue Edwards, Samira Annouri, Marvin Boggia, Claudia Swart, Sita Olivier, Servin St. Jago, Laura Vinke, Magan TahirEn in het bijzonder de gastvrijheid van het Keramiekmuseum Princessehof. 

 

 

 

Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.