Kaarten
2023/2024
BENNO

Maak kennis met de wondere wereld van de bodemdieren

In jeugdopera Benno worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

De personages Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel en vaak ruzie. Beide kinderen vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. In jeugdopera Benno wordt ingezoomd op hun gevoelens. Als Mona op het punt staat over te koken, ontdekt ze Benno, een slak. Ze neemt Benno mee naar huis en er ontstaat een innige band. Benno kalmeert en troost Mona. Ze raakt gefascineerd en geïntrigeerd door het slakje, precies de afleiding die ze nodig heeft. Taco snapt ondertussen niet waarom zijn zus zich steeds meer terugtrekt en niet meer aan zijn kant staat als hun ouders weer ruziemaken. Als hij ontdekt waar Mona die onuitstaanbare kalmte vandaan haalt, wordt hij woedend en doet hij iets waar hij veel spijt van krijgt.

Zangeres Elea en slagwerker Maarten wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Regisseur Annelies van Wieringen, tekstschrijver Lisanne van Aert en componist Anne-Maartje Lemereis maken het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie.

Met jeugdopera Benno wordt er een bijzondere voorstelling ontwikkeld die bijdraagt aan de vernieuwing en innovatie van het aanbod jeugdpodiumkunsten in het Noorden. Kinderen krijgen een professionele muziektheatervoorstelling te zien en leren tevens op fantasierijke wijze meer over het nut en de schoonheid van bodemdieren. De voorstelling komt inclusief een uitgebreid educatief pakket.

Benno is de derde jeugdvoorstelling van Pier21 over de natuur. In Kanoet werd Mient net zo aan zijn lot overgelaten als de markante wadvogel. In Wat ’n Wad werd toerisme tegenover de kwetsbare natuur gesteld. De natuurelementen lenen zich uitstekend als metafoor voor emoties van kinderen. Jeugdopera Benno is een coproductie van Pier21, Kasko en Maanlanders.

Credits

Spelers:
Elea Bekkers en Maarten Zaagman-Smit
Schrijver:
Lisanne van Aert
Regie:
Annelies van Wieringen
Componist:
Anne-Maartje Lemereis
Educatie: Thekla Wildekamp
Decor en kostuumontwerp: Juliette Mout
Decorbouw: Niels ten Broeke
Een coproductie met:
Maanlanders en Kasko
BENNO is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.