Kaarten
2023/2024
BENNO

Maak kennis met de wondere wereld van de bodemdieren

In jeugdopera Benno worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel en hard ruzie – de kinderen staan machteloos aan de zijlijn. Hun machteloosheid is voedingsbodem voor giftige gevoelens. Mona en Taco zijn geen onschuldige personages – ze doen veel waar ze niet trots op zijn. In Benno wordt ingezoomd op hun gevoelens. Wat kunnen we als mensen leren van bodemdieren? Van de traagheid van de slak? Van hoe mieren zich organiseren? Van de vijf harten van de pendelworm? Deze dieren staan niet aan de zijlijn: gezamenlijk zorgen ze ervoor dat de grond vruchtbaar blijft.  Als hun ouders de bodemdieren in de tuin met gif willen uitroeien, vinden Mona en Taco een gezamenlijk doel. De stilte tussen hen wordt verbroken, de machteloosheid opgelost. Samen trekken ze ten strijde tegen de vernietiging van de wereld onder hun voeten.

Een zangeres en slagwerker wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Regisseur Annelies van Wieringen, tekstschrijver Lisanne van Aert en componist Anne-Maartje Lemereis maken het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie.

Met Benno wordt er een bijzondere voorstelling ontwikkeld die bijdraagt aan de vernieuwing en innovatie van het aanbod jeugdpodiumkunsten in het Noorden. Kinderen krijgen een professionele muziektheatervoorstelling te zien en leren tevens op fantasierijke wijze meer over het nut en de schoonheid van bodemdieren. De voorstelling komt inclusief een uitgebreid educatief pakket.

Benno is de derde jeugdvoorstelling van Pier21 over de natuur. In Kanoet werd Mient net zo aan zijn lot overgelaten als de markante wadvogel. In Wat ’n Wad werd toerisme tegenover de kwetsbare natuur gesteld. De natuurelementen lenen zich uitstekend als metafoor voor emoties van kinderen.

Credits

Spelers:
Elea Bekkers en (vacant)
Schrijver:
Lisanne van Aert
Regie:
Annelies van Wieringen
Componist:
Anne-Maartje Lemereis
Een coproductie met:
Maanlanders en Kasko
BENNO is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.