Kaarten
mei 2024
Moed

Van gereformeerde dorpsjongens naar onverzettelijke en moedige verzetsstrijders

Het onvergetelijke en waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke Friese familie Bakker. 

In het kader van Theater Na de Dam introduceert Pier21 de nieuwe locatievoorstelling Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf. In de maand mei speelt deze voorstelling in het Jeltingahuis in Buitenpost, ook bekend als het gemeentehuis van gemeente Achtkarspelen. 

Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf gaat over het onvergetelijke en waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke familie Bakker uit Buitenpost die zich ontpoppen van gereformeerde dorpsjongens tot moedige verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over moed, geloof, verzet en geaardheid, naar het succesvolle boek Je mag wel bang zijn maar niet laf van Toni Boumans. 

Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Met o.a. jonge Theatermakers en artiesten in Nederland zetten zich in om deze dag extra betekenis te geven door middel van voorstellingen die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Pier21 is met Moed een project gestart waarbij jonge spelers van de Firda opleiding Artiest Theater zich kunnen ontwikkelen in het vakgebied. Het is van belang dat jonge spelers een kans krijgen om zich in een professionele setting te ontwikkelen en via theater hun verhaal te vertellen.

De voorstelling speelt in het Jeltingahuis in Buitenpost, het voormalig woonhuis van de familie Bakker en nu onderdeel van het gemeentehuis van Achtkarspelen. De voorstelling wordt gespeeld door jonge acteurs van de opleiding Artiest Theater. 

Het waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke familie Bakker. De Friese familie – van streng gereformeerde, noordelijke notabelen tot onverzettelijke, moedige verzetsstrijders.

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, de zoon van de kastelein van herberg ‘De Drie Zwaantjes’ in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun kinderen – ze kregen uiteindelijk vijftien kinderen – een garen- en -bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker groeit uit tot een bekend modehuis in het noorden van Nederland met filialen in Leeuwarden en Groningen.

Enkele kleinkinderen van de streng gereformeerde Popke en Dieuwke bleken homoseksueel, een geaardheid die vanuit hun achtergrond geprobeerd werd te verbergen. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk wacht de familie Bakker een dramatisch lot. De familie wilde tijdens de Tweede Wereldoorlog niet aan de zijlijn blijven staan en betaalden daar een hoge prijs voor.

Het Jeltingahuis in Buitenpost. Popke Sjoerds Bakker koopt het huis in 1914 voor drieduizend gulden.

De kinderen Bakker in Buitenpost, 1927. Van links naar rechts: Popke, Dirk, Sjoerd, Baukje, Albert, Djoeke, Sjoeke, Lammert en Maaike.

Toni Boumans

De voorstelling is gebaseerd op het boek Je mag wel bang zijn maar niet laf van Toni Boumans (1944). Toni werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste en is onder meer verbonden geweest aan het programma Zembla. Ze schreef onder andere de boeken Herinneringen aan Srebrenica, en Een schitterend vergeten leven waarvan de laatste titel uitgroeide tot een bestseller in Nederland. Voor het boek kreeg Toni toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een uniek verhaal over deze uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas. Voor het eerst lieten de nazaten van de Bakkers zich interviewen over hun voorouders.

Foto: Karoly Effenberger, Nederland, Hilversum, 17 Januari 2020 Portret van de Nederlandse schrijfster Toni Boumans

Cover van het boek, ‘Je mag wel bang zijn maar niet laf’

Oetsen van der Veen

Oetsen van der Veen (22 jaar) zit in zijn laatste jaar van de opleiding docent theater. De in Leeuwarden woonachtige jonge regisseur groeide op in Kollumerzwaag en is daar nog regelmatig te vinden. Oetsen heeft op jonge leeftijd al veel in de theaterwereld gedaan. Zo heeft hij gespeeld in bijvoorbeeld Iepenlofspul, les gegeven aan studenten theater, trainingen ontworpen en doet nu de regie van Moed – Je mag wel bang zijn maar niet laf. Met zijn projecten haalt hij maatschappelijke thema’s naar voren zoals een community art voorstelling met het vrouwen popkoor SWITCH over wat voor betekenis muziek heeft in tijden van Corona, de voorstelling in samenwerking met Arcadia over neuro divergentie bij jongeren en heeft voor zijn afstudeervoorstelling samen met Time to Connect (een jongeren vrijwilligersnetwerk dat hulp en netwerk biedt aan kwetsbare en eenzame Leeuwarders) het onderwerp eenzaamheid met 6 jongeren in Leeuwarden onderzocht.

Oetsen voelt een enorme passie om kunst in te zetten om bewustzijn te creëren voor de wereld om ons heen. Met de actuele conflicten die zich voordoen en in het verleden hebben plaatsgevonden in gedachten. Na het lezen van het boek ‘Je mag wel bang zijn maar niet laf’ van Toni Boumans voelt de jonge regisseur gelijk een connectie met de thematiek. “Er is veel moed voor nodig om je te kunnen uiten, vooral in de tijd waarin het boek zich afspeelt. Mensen snappen het wel, maar begrijpen het niet.” Juist met dit begrip vliegt hij deze voorstelling aan en hoopt hierbij mensen te kunnen raken. “Niet alleen omdat het over vroeger gaat, maar ook omdat dit onderwerp vandaag de dag nog steeds erg relevant is.”

 

Regisseur Oetsen van der Veen (22)

Oetsen met Jarno, Just, Bram, Fokke, Nick, Abia en Sam

 

Een aantal personen vanuit het publiek hebben een reactie gegeven over de voorstelling Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf, bekijk ze hieronder:

Bekijk hier de reactie van Oebele Brouwer,

Burgemeester Gemeente Achtkarspelen

Bekijk hier de reactie van Mirka Antolovic,

Directeur Tûmba

Bekijk hier de reactie van Greetje Hagen,

Kleindochter Miente Bakker

 

Overdenking Jeanne Bakker

Op zaterdag 4 mei om 20.00 uur vond de jaarlijkse herdenking in Buitenpost plaats met twee minuten stilte, een kranslegging en een overdenking door Jeanne Bakker. Het programma begon om 19:00 in het Lichtbaken. Jeanne vertelde hier over de lessen die ze geleerd heeft van haar familiegeschiedenis en het belang om familieverhalen levend te houden en hoe deze haar gevormd hebben. De herdenking is namens het 4 mei comité Buitenpost georganiseerd. 

De bijdrage van de familie Bakker aan het Nederlandse verzet is een krachtig voorbeeld van de complexe strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. Door hun verhaal te delen, bieden Bram en Jeanne Bakker niet alleen een eerbetoon aan hun voorouders, maar ook lessen voor de toekomst, benadrukken dat de strijd voor vrijheid en gerechtigheid altijd voortduurt. 

Bekijk hier de overdenking van Jeanne Bakker terug:

Recensies

Credits

Spilers:
Jarno van Slageren, Nick van Dasselaar, Fokke Hansma, Samuel van Aken, Abia Manzanares, Just Velner en Bram Zwart
Dekor- en kostuumûntwerp:
Mathilde van der Hoop
Regy:
Oetsen van der Veen
Technysk produsint en Ljochtûntwerp:
Koos de Vries
Tekst:
Luuk Imhann
Technyk: 
Jesse de Vries
Artistike koördinator:
Jos Thie
Publisiteitsbyld:
Bernard Roorda
Produksje lieding:
Berber Rixt Tolsma
Foarmjouwing:
Anna Witteveen
Komposysjes/Muzyk:
Clara Rullmann
Neffens it idee fan:
Ben van der Knaap
Stim radiofragminten:
Marieke Giebels
Fryske oersetting:
Nynke Laverman
Produksje radiofragminten:
Sietse Damen
Dútske oersetting:
Bouke Oldenhof
Lûdsfragmint:
Elbtonal Percussion – Prelude in C minor, BWV 999 (Bach, J.S.)
Stazjêre Marketing:
Esmé Schut

 

Moed - je mag wel bang zijn maar niet laf is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.