Kaarten
2022
SKAAD

Een verhaal over toeval en noodlot, over verdrukking en verweer 

Een kristalhelder, genuanceerd en indrukwekkend verhaal.

Hans Brans

SKAAD is gebaseerd op het leven van Gerard Reeskamp, een verzetsman uit Het Gooi die tijdens de oorlogsjaren veel spectaculaire en moedige dingen doet in Fryslân en één van de leiders van de geweldloze overval op de Blokhuispoort was.

Direct na de oorlog wordt Reeskamp daarvoor geëerd en geprezen maar later ontstaat er twijfel over zijn motieven. Maar SKAAD gaat niet alleen over toen maar ook over nu. Over hoe het verhaal nog altijd spookt en de gemoederen verhit. SKAAD is een verhaal over verdrukking en verweer, over keuzes en moraal. Over het samenspel tussen een karakter en de omstandigheden. Over de lange arm van de geschiedenis.

In de voorstelling wordt zowel Fries als Nederlands gesproken

SKAAD kijkt naar de geschiedenis maar gaat ook over de problematiek en de keuzes waar we nu mee te maken hebben. Hoe kijken we nu naar dat verleden en hoe werkt het door, in een land, een familie, op internet? In de voorstelling wordt zowel Fries als Nederlands gesproken.

 

 

Maak je bezoek compleet! 
Je kan één van deze bijzondere activiteiten reserveren bij het kopen van een ticket voor de voorstelling!

Stadswandeling Verzet in Leeuwarden

Loop voorafgaand aan de voorstelling SKAAD mee met een stadswandeling over Verzet in Leeuwarden. O.l.v. een gids  worden persoonlijke verhalen verteld over  hulp aan joden, koeriersters, knokploegen, bonkaarten en liquidaties. Hiermee wordt je ingewijd in de thema’s die ook in SKAAD voorbijkomen. Loop mee en luister naar de fascinerende verhalen over het Verzet in Leeuwarden. 

 

A Guide to Leeuwarden
A Guide to Leeuwarden geeft sinds 2013 de leukste stadswandelingen in Leeuwarden. Naast de algemene stadswandelingen verzorgt A Guide to Leeuwarden ook thematische wandelingen, zoals o.a. over de Tweede Wereldoorlog en Street Art. Naast onze openbare tours geven wij ook privé tours op aanvraag.

Je kunt deze wandeling boeken bij de voorstellingen van 14, 17, 22, 24, 26, 29, 30 april en 5 mei.

Lezing 8 december 1944Door Rik Jongbloed 

Luister mee naar een lezing over de overval op het Leeuwarder Huis van Bewaring op 8 december 1944. Ruim twintig Friese kp’ers, waaronder Gerard Reeskamp, zijn de gevangenis binnengedrongen en hebben zonder ook maar één schot te lossen 51 gevangenen bevrijdt.

In deze lezing vertelt Rick Jongbloed over de ervaringen van zijn zwangere moeder en grootmoeder en hoe zij bij het verzet betrokken zijn geraakt.

Je kunt deze lezing boeken bij de voorstelling van 26 april. 

Lezing over Gerard Reeskamp
Door auteur Ad van Liempt 

Ad van Liempt

Voor zijn boek ‘De Drogist” (2013) heeft auteur Ad van Liempt veel onderzoek gedaan

naar Gerard Reeskamp. Luister mee naar een lezing van Van Liempt over zijn zoektocht naar de feiten achter de verhalen over verzetsman Reeskamp, die na de oorlog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar uitzat.

 Tot een officiële rehabilitatie van Reeskamp, zoals zijn nabestaanden graag wilden, heeft het boek niet geleid, wel tot een beter begrip van de achtergronden van Reeskamps handelen, tijdens en na de oorlog.

 Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie, o.a. het NOS-Journaal, Studio Sport, NOS-Laat en  NOVA. In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden.

Van Liempt schreef diverse boeken, vooral over de Tweede Wereldoorlog. In 2013 verscheen ‘De Drogist’, en in 2019 promoveerde Van Liempt op een boek over Albert Gemmeker, de commandant van doorgangskamp Westerbork.

Je kunt deze lezing boeken bij de voorstellingen van 17 april en 1 mei. 

Inleiding door conservator Marre Sloots

Bij een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum word je welkom geheten door conservator Marre Sloots. Zij geeft een inleiding over de overval op het Huis van Bewaring op 8 december 1944, de spectaculaire verzetsactie waarover in 1962 de beroemde film ‘De Overval’ is gemaakt. Waarom kreeg deze actie zo’n mythische status? En welke rol speelde Gerard Reeskamp, de hoofdpersoon van de voorstelling SKAAD? Na de inleiding kun je zelf rondlopen in het Verzetsmuseum en voorwerpen die te maken hebben met de overval van dichtbij bekijken.

Je kunt deze inleiding boeken bij de voorstellingen van 22 en 29 april.

Lezing Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis
Door auteur Mark Deckers 

Eind 1940 werden Jacques van Dijk en Henriëtte de Leve ontslagen bij de leeszaal van Leeuwarden. En slechts om één reden: ze waren Joods. Beiden werkten al enkele decennia voor de bibliotheek als respectievelijk directeur en assistent. Samen hadden ze de bibliotheek opgebouwd.

In de afgelopen jaren deed Mark Deckers onderzoek naar de ontslagen Joodse bibliotheekmedewerkers en tekende hun verhalen op in het boek ‘Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis’. In totaal werden elf bibliotheekmedewerkers in Nederland ontslagen. Zes van hen overleefden de oorlog.

Deckers vertelt over zijn speurtocht naar deze levens en in het bijzonder dat van het duo Van Dijk en De Leve.

Je kunt deze lezing boeken bij de voorstelling van 30 april. 

Credits 

Spilers:
Paul R. Kooij, Dette Glashouwer, Pleun de Roode, Eelco Venema
Skriuwer:
Marijke Schermer

Regisseur:
Danielle Wagenaar

Fryske oersetting:
Nynke Laverman

Dekor- kostúmûntwerp:
Kim Rombouts

Ljochtûntwerp:
Koos de Vries

Technyk:
Jeroen van Casteren en Durk Pelsma

Technyske produksje:
Jeroen van Casteren
Publisiteitsbyld:
Bernard Roorda

Fotograaf:
Lucas Kemper

Lokaasje:
Blokhuispoort, Leeuwarden
Mei tank oan:
Sascha Zwiers en Jelle Snijder

Recensies

SKAAD is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.