Kaarten
Recensie | Spanning tussen angst en moed van homo's in Buitenpost ten tijde van oorlog
Foto: Pier21

In een statige rentenierswoning naast het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost (en nu onderdeel ervan) woonde ooit de familie Bakker, een gereformeerde zakenfamilie met negen kinderen.

In dezelfde ruimte waar zij ooit thee dronken speelt nu hun geschiedenis die uitgebreid beschreven is door journaliste Toni Boumans in haar boek Je mag wel bang zijn, maar niet laf. Dat motto was de crux van hun opvoeding en bracht vijf van de broers in het verzet tijdens de bezetting.

Het meest bijzondere hiervan is wel dat drie van hen homoseksueel waren. Het is iets waar je in Nederland destijds niet voor uitkwam, al helemaal niet in gereformeerde kring, en wat voor de nazi’s reden was tot een hevige vervolging als van de joden.

Homo zijn in een omgeving die dat niet accepteert, is al genoeg motief voor angst, én de wens om moed te verzamelen. Dus misschien dat dat, naast plichtsbesef en wie weet jeugdige overmoed een rol speelde in hun keuze. Net als hun sterke onderlinge verbondenheid want er wordt veel geredetwist, maar ook veel verbroederd tussen de vijf.

Foto: Pier21
Tekst: Hans Brans
Gepubliceerd op: 06-05-2024
Bron: Leeuwarder Courant

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.