Kaarten
Recensie | Voorstelling 'Moed' is een eerlijk monument voor de familie Bakker en een oproep voor ons
Foto: Lucas Kemper

‘Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen, en herhaal ze honderd malen: alle malen zal ik wenen.’ Wie wel eens in het Staatsmuseum Auschwitz is geweest, trof deze eenvoudige, maar zielstreffende dichtregels van Leo Vroman (1915-2014) op een banner aan in de entreehal van Auschwitz I.

Als een spiegel, als een klankbord resoneerden deze regels bij elke bezoeker die zich bewust werd van al het leed dat zich daar heeft voltrokken. Jaren geleden is die banner er weggehaald, omdat de voormalige Poolse regering zich wilde focussen op slechts één verhaal.

Maar de dichtregels van Vroman blijven zeker in Nederland voortleven als levensader en als gids in het kader van Theater Na de Dam; een initiatief van theatermakers Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij maakten zich zorgen over de afnemende betekenis van de Nationale Dodenherdenking en besloten in 2010 om haar zeggingskracht in verhalen en theatervormen te versterken. Eerst rondom de Dam in onze hoofdstad, maar allengs ook in andere steden, dorpen en streken.

Moed

Moed is een van die verhalen. Het ging afgelopen vrijdag in première in aanwezigheid van Toni Boumans op wier boek Je mag wel bang zijn maar niet laf uit 2021 dit toneelstuk is gebaseerd. Het vertelt het inspirerende, dramatische en tegelijkertijd tragische verhaal van de broers Popke, Dirk, Sjoerd, Albert en Lammert Bakker. De familie Bakker was met name in Leeuwarden en Groningen bekend als modehuis en modemagazijn P.S. Bakker aan respectievelijk hoek Herenwaltje en Akerhof.

Hoe interessant en intrigerend de voorgeschiedenis van deze familie ook is, het kantelmoment van haar bestaan ligt in de Tweede Wereldoorlog toen de broers in het verzet gingen. Schrijver Luuk Imhann heeft die historie in Moed centraal gesteld met als onderliggende boodschap je te verzetten tegen onderdrukking, oorlog en geweld.

Foto: Lucas Kemper
Tekst: Wiggele Wouda
Gepubliceerd op: 06-05-2024
Bron: Friesch Dagblad

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.