Kaarten
Dat kan ik niet vertellen, ik schaam me kapot! | column Irma van Steijn

Seksuele verlangens koesteren voor je zwager, alcohol nodig hebben om je werk te kunnen doen of in een gefrustreerde bui je eigen hond een schop verkopen. Het zijn van die gevoelens en gedragingen die we uit het licht van de buitenwereld houden, uit angst veroordeeld te worden.

Zo’n geheim kan je flink in de weg zitten, je voelt je er slecht over en wil er vanaf. Wanneer mensen in mijn spreekkamer hun taboeonderwerp toch durven te delen, ervaren ze vaak opluchting. De gevreesde veroordeling blijft uit en ze ontmoeten het tegendeel. Ik moedig hen aan de gevoelens te onderzoeken in plaats van weg te duwen. Ze veroordelen zichzelf immers al genoeg.

Als een blok aan mijn been

Ook Jolien zal haar geheim de komende jaren niet aan de buitenwereld prijsgeven. Dat is maar goed ook, want het zal haar 10-jarige dochter schaden als die zou weten dat haar eigen moeder spijt heeft van het feit dat ze moeder is geworden.

Jolien: ,,Ergens wist ik wel dat het niet voor mij was, maar ik liet me overhalen. Mijn man en mijn familie, iedereen wist het zeker: ‘wanneer je dat kleintje eenmaal in je armen hebt, dan smelt je’ en ‘je krijgt er zoveel voor terug’! Ik hoopte dat het waar was en wilde mijn man zielsgraag geven waar hij naar verlangde. Maar die intense liefde die hij voelt voor haar, …ik voel het niet. Ik hou absoluut van haar, maar ik schaam me omdat ik haar ervaar als een blok aan mijn been. Ik had geen moeder moeten worden en ben het nu voor de rest van mijn leven.’’ Jolien draagt de verantwoordelijkheid voor haar kind en wil in therapie leren hoe ze kan dealen met haar geheim.

Praten met iemand die niet oordeelt

Spijtmoeders, theatergezelschap Pier21 speelt er een indringende voorstelling over die komende oktober in première gaat: Krijst der safolle foar werom (Je krijgt er zoveel voor terug). Een dapper thema, juist omdat het taboe zo groot is. Een fulltime werkende moeder die haar kind naar de opvang brengt, krijgt al veroordelende reacties, laat staan dat ze deelt dat ze een spijtmoeder is. En ondanks dat het inderdaad niet wijs is om te delen met jonge kinderen, er over praten met iemand die niet oordeelt geeft lucht en ruimte om de gevoelens te reguleren. Ook contact met anderen die hetzelfde ervaren sterkt in het gevoel dat je niet gek bent en bovendien vermindert de spijt naarmate je ouder wordt.

Oproep: In december houden bibliotheek Franeker en Dokkum een avond over spijtouders. Mocht je dit zelf hebben meegemaakt en heb je geen jonge kinderen meer die je zou kunnen schaden, zou je dan samen met mij hierover iets willen delen voor publiek? Stuur je me een mailtje?

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant op 21 september 2024

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.