Kaarten
Jeugdopera 'Benno' over bodemdieren en genderneutrale slak
Fotografie: Lucas Kemper

Een slak die figureert in een opera? Het kan. Elea Bekkers en Maarten Zaagman wekken het weekdier tot leven in Benno en laten kinderen op een bijzondere manier kennis maken met opera. Sommige volwassenen raken er een beetje van door de wijs.

Benno is de slak van Mona. Op een goede dag ontdekt ze het slijmerige dier onder een stoeptegel. Ze is van school gestuurd, omdat ze ruzie maakte. Slak Benno geeft het meisje troost. Maar dan pakt haar broer Taco het weekdier af. Bekkers (mezzosopraan) en Zaagman (slagwerker) hebben de jeugdopera, die mede geproduceerd wordt door Pier21, sinds afgelopen zomer zo’n twintig keer gespeeld op scholen in onder meer Friesland.

Slak als huisdier

Tekstschrijver Lisanne van Aert en componist Anne-Maartje Lemereis hebben met Benno het genre opera toegankelijk willen maken voor kinderen – beide hebben een slak als huisdier. De slak speelt een rol in de voorstelling, maar de aandacht wordt ook gericht op bodemdieren. Er is een lespakket ontwikkeld, zodat schoolklassen zich kunnen voorbereiden op de opera.

Kinderen krijgen een introductie in wat opera is en ze worden aangespoord om buiten bodemdieren te gaan zoeken. ,,Ze krijgen ook een velletje papier met bloemzaadjes waarop ze iets kunnen schrijven. Dingen die ze liever niet vertellen aan een ander, maar wel de bodem willen toevertrouwen. Je lost het probleem misschien niet meteen op, maar je uit het wel. Het kan opluchten’’, zegt Bekkers.

Foto: Lucas Kemper
Tekst: Elisabeth Post
Gepubliceerd in: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd op: 22 november 2023

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.