Kaarten
Pier21 volgt de vogeltrek en brengt de voorstelling 'Kanoet' naar de Sahara

Door: Omrop Fryslân

Het Friese theatergezelschap Pier21 is op dit moment aan de rand van de Sahara. Een afvaardiging is naar Mauritanië gereisd om daar haar voorstelling ‘Kanoet’ op te laten voeren.

De voorstelling is in 2018 opgezet, speciaal voor kinderen. Het is een voorstelling over de Waddenzee, de vogels daar en het belang van het beschermen van het kwetsbare gebied. Daarom heeft de voorstelling ook de naam ‘Kanoet’ (in het Fries: Mients) gekregen. Pier21 heeft de voorstelling in het Fries en het Nederlands opgevoerd in het noorden van ons land. Maar daarna is het stuk ook in het Duits opgevoerd. Er komt ook een Deense versie aan en er is nu dus een Arabische.

Van de Waddenzee naar de Sahara

Vrijdag is de première op Écoles Noujoum in Nouakchott, de hoofdstad. “Wij zijn er bijna klaar voor”, zegt regisseur Theo Smedes. “Wij zetten de puntjes op de i en dan moeten wij het overgeven aan onze acteur Cheikhani Mohammed, die het morgen op de school voor zo’n 100 kinderen tussen de 8 en 12 jaar speelt.”

Uiteindelijk moet ‘Kanoet’ tien keer worden opgevoerd, elke keer voor meer dan honderd kinderen. Het heeft allemaal heel wat voeten in de aarde, zegt creatief producent David Lelieveld. “Een theatercultuur zoals wij dat kennen, bestaat hier niet.” En in de stad kent men het verhaal van de kanoet ook niet per se.

Met de vogeltrek mee

Mauritanië is niet zomaar gekozen, want de kanoet overwintert ook in dit land. “Het is een Waddenvogeltje, dat van Siberië via onze Waddenzee naar Afrika vliegt. Dat verhaal vertellen we in Fryslân in het Fries, in Duitsland in het Duits. Maar wij maken ook een Deense versie en nu is er ook een Arabische versie voor Mauritanië.”

De voorstelling volgt dus ook de reis van de kanoet. “De vogel komt hierheen en leeft hier, dus dan moet je zo’n verhaal hier ook vertellen”, zegt Lelieveld. Het is letterlijk dezelfde opgezette kanoet die in de koffer mee is naar Afrika, als die in Friesland, Nederland en Duitsland is gebruikt.

Een universeel verhaal

“Het is een universeel verhaal”, vult regisseur Smedes aan. “Natuurlijk zijn de omstandigheden hier anders dan in Fryslân, maar het verhaal is identiek en kan op de hele vogeltrek verteld worden.”
In de voorstelling maakt Sidi een presentatie voor zijn vader over Waddenvogels, maar zijn vader komt niet opdagen. Sidi staat er alleen voor en probeert samen met de kinderen het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen.

Al doet Pier21 het ook niet zomaar. “We moesten het stuk in het Arabisch laten vertalen en met een tolk proberen we het zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen met de Mauritaanse acteur. Wij hebben hier contact gezocht met scholen om de voorstelling in de klas te brengen, om de kinderen bewust te maken van hun leefomgeving en het verhaal van de Waddenvogel.”

Na Nouakchott verhuist ‘Kanoet’ naar Iwik, een kustplaats in het nationaal park Banc d’Arguin. Ook kinderen uit omliggende dorpen zijn uitgenodigd, na de voorstelling wordt er gezamenlijk gegeten. De Arabische versie is mede mogelijk gemaakt door BirdEyes in Leeuwarden en het Gieskes-Strijbis Fonds.

Door: Omrop Fryslân • 6 april 2023

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.