Kaarten
tot september 2022
Wat Soesto!

Een indringend portret over een hedendaagse boer gebaseerd op eigen ervaringen uit het verleden.

Ik bin in boeresoan. Myn pake wie boer, myn heit wie boer en ik bin it. Dêr bin ik grutsk op. Niks mear, niks minder. Ik ha wolris lêzen dat je as bern je eigen âlders útsykje. As dat sa is, dan ha ik raar yn ’e war west.

Boer Frans

 

 

Frans, de hoofdpersoon uit `Wat Soesto!’ kan zich nog goed herinneren hoe hij als jongen languit in het gras kon liggen en naar de vogels luisterde. Wat was hij trots dat hij een boerenzoon was! Onder de strenge hand van zijn vader leerde Frans zelf boer te worden. Dat was niet altijd even gemakkelijk, al hoezeer zijn moeder hem probeerde te beschermen. Later als zelfstandig boer krijgt Frans te maken met eisen vanuit de overheid en druk vanuit de maatschappij. De ene maatregel na de andere discussie, je zou je gaan schamen dat je veehouder bent. Terwijl zijn moeder op de achtergrond onverstoorbaar haar eigen leven leidt, maakt Frans de balans op. Op de keper beschouwd heeft hij geen perspectief, maar ophouden is evenmin een optie. Wat zou hij dan moeten doen met zijn tijd? Waarom zegt de maatschappij niet duidelijker wat zij van de boeren verwachten, zodat hij eindelijk weer trots kan zijn dat hij boer is?

Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. Onder de regie van Jos Thie speelt Freark Smink zelf de boer en Klaasje Postma zijn moeder.

Bekijk ook het fragment van Khalid & Sophie waar Geert Mak en Freark Smink vertellen over het verdwijnende boerenbestaan.

Credits

Tekst:
Freark Smink

Spel:
Freark Smink en Klaasje Postma
Stim dochter Froukje:
Nynke Heeg
Regie:
Jos Thie

Fotografie:
Jan Bensliman

Dekorûntwerp:
Mirjam Groote Gansey
Dekorbou:
Jelle Snijder
Setdress:
Ellen Windhorst

Kostúmûntwerp:
Hadewych ten Berge

Komposysjes/muzyk:
Rogier Bosman

Ljochtûntwerp:
Koos de Vries
Technyk:
Jeroen van Casteren
Lûdopnamen:
Remko Smids
Grime en kapwurk:
Arjen van der Grijn
Ynstekker:

Douwe de Bildt

Artwurk publisiteitsbyld:
Bernard Roorda

Fûnsewinning:
Gerrie Visser

Nederlânske oersetting:
Hedwig Oldenhof

Mei tank oan:
Wieger van der Meulen en Familie Falkena. Klaas Ploegh, Margret Havinga, Henk Hoen, Jan Douma, Jan Smit en alle frijwilligers en sealen wêr wy spylje.

Recensies

Wat Soesto! is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.