Kaarten
augustus 2023
BOER BEN IK!

Een indringend portret over een hedendaagse boer gebaseerd op eigen ervaringen uit het verleden.

BOER BEN IK! is een uniek toneelstuk door een geboren boer, die tegelijk acteur en toneelschrijver is. De voorstelling gaat over een boerenzoon die het aandurft om een paar stappen terug te doen en het heden en verleden van het familiebedrijf eens opnieuw te bekijken. Dit zorgt voor herkenbare, pijnlijke, mooie en verhelderende momenten.

Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. Onder de regie van Jos Thie speelt Freark zelf de boer en Klaasje Postma zijn moeder. De voorstelling is vanaf april te bekijken in HOFtheater Raalte, Deventer Schouwburg, Posthuis Theater in Heerenveen, Kielzog Theater in Hoogezand en op verschillende dagen, op een unieke locatie, bij het Karavaan Festival. In augustus trekt de voorstelling naar het zuiden. Daar is BOER BEN IK! ook nog een weekend te zien op het Limburg Festival.

Frans, de hoofdpersoon uit BOER BEN IK! kan zich nog goed herinneren hoe hij als jongen languit in het gras kon liggen en naar de vogels luisterde. Wat was hij trots dat hij een boerenzoon was! Onder de strenge hand van zijn vader leerde Frans zelf boer te worden. Dat was niet altijd even gemakkelijk, al hoezeer zijn moeder hem probeerde te beschermen. Later als zelfstandig boer krijgt Frans te maken met eisen vanuit de overheid en druk vanuit de maatschappij. Terwijl zijn moeder op de achtergrond onverstoorbaar haar eigen leven leidt, maakt Frans de balans op.

Bekijk ook het fragment van Khalid & Sophie waar Geert Mak en Freark Smink vertellen over het verdwijnende boerenbestaan.

Credits

Tekst:
Freark Smink

Spelers:
Freark Smink en Klaasje Postma
Regie:
Jos Thie
Composities/muziek:
Rogier Bosman

Decorontwerper:
Mirjam Grote Gansey
Decor:
Jelle Snijder

Kostuumontwerp:
Hadewych ten Berge

Lichtontwerp:
Koos de Vries
Techniek:
Jeroen van Casteren

Artwork publiciteitsbeeld:
Bernard Roorda
Fotografie:
Jan Bensliman

Nederlandse vertaling:
Hedwig Oldenhof

Met dank aan:
Wieger van der Meulen en Familie Falkena. Klaas Ploegh, Margret Havinga, Henk Hoen, Jan Douma, Jan Smit en alle vrijwilligers en locaties waar wij spelen.

 

Recensies

BOER BEN IK! is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.