Kaarten
Trots, moed en lef, de verzetsbroers Bakker inspireren jonge theatermakers
Foto: Marcel van Kammen

Hij heeft zijn diploma nog niet binnen en moet nog 23 worden. Toen Oetsen van der Veen uit Kollumersweach de kans kreeg om de nieuwste Pier21-voorstelling Moed – Je mag wel bang zijn maar niet laf te regisseren, pakte hij die dan ook met beide handen aan.

Tientallen keren al las Oetsen van der Veen het verhaal van de familie Bakker, in 2021 opgetekend door Toni Boumans in het boek Je mag wel bang zijn, maar niet laf. Het verhaal greep hem meteen bij de keel. Het lef van de vijf zoons van het gereformeerde gezin uit Buitenpost die zich ontpopten tot verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog is al een verhaal op zich.

Van der Veen werd ook gegrepen door hun openlijke homoseksualiteit in een omgeving en tijd waar dat allesbehalve vanzelfsprekend was. ,, Ik tocht fuort: Wat binne dit stoere gasten. Mar ek: giet dit miskien ek oer my?”Hij groeide op in Kollumersweach waar hij al vroeg ontdekte dat hij homoseksueel was. Thuis was er onvoorwaardelijke liefde, maar er buiten niet altijd. ,,Ik ha faakte krijen hân mei homofoby. Ik fernaam soms ôfkar.” Zijn moeder wilde Oetsen zo graag beschermen dat ze hem vroeg of hij er zeker van was dat hij het ook meteen met de buitenwereld wilde delen. Ze wilde hem daarmee vooral waarschuwen voor mogelijke consequenties.

Foto: Marcel van Kammen
Tekst: Marianne Velsink
Gepubliceerd op: 29-04-2024
Bron: Friesch Dagblad

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.