Kaarten
Eerste voorstellingen Kneppelfreed uitverkocht

Het is bijna zover, locatievoorstelling Kneppelfreed gaat op 29 oktober in premiére in het Paleis van Justitie in Leeuwarden. En de eerste voorstellingen zijn al uitverkocht!

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Kneppelfreed plaatsvond. Op deze bijzondere dag van 16 november 1951 werd er een strijd uitgevochten om de positie van taal: de Fryske taal. Politicus en journalist Fedde Schurer moest zich in het Paleis van Justitie verantwoorden voor een hoofdredactioneel artikel waarin hij protesteerde tegen het verbod Fries te spreken in de rechtszaal. Buiten werden knuppels, motoren met zijspan en waterkannonnen ingezet om de demonstranten te bestrijden.

De voorstelling Kneppelfreed speelt op een bijzondere locatie, namelijk het Paleis van Justitie in Leeuwarden. Destijds het hol van de leeuw. Onder regie van Sjoeke-Marije Wallendal en artistieke leiding van Jos Thie speelt een topcast, bestaande uit Joke Tjalsma, Ali Zijlstra, Theun Plantinga en Martijn de Rijk een tekst van Bouke Oldenhof. De voorstelling heeft de vorm van een bijzondere rechtszaak en voert de toeschouwer door de tijd langs drie rechtszaken waarin de taal een rol speelt. Het gaat daarin niet alleen over het Fries maar ook over diversiteit in het algemeen.

Kneppelfreed geeft het belang aan van het mogen communiceren in de eigen taal, de moedertaal. De taal waarin mensen zich veelal het beste kunnen uiten. Dat dit nog altijd niet vanzelfsprekend is toont de discussie rondom de tolken. Het belooft dan ook een bijzondere ervaring te worden vol herkenbare momenten voor velen!

De voorstelling is een coproductie van Pier21 en De Harmonie en speelt vanaf 30 oktober tot en met 28 november in het Paleis van Justitie in Leeuwarden.

Kaarten bestellen kan via www.kneppelfreed.frl.

Fotograaf: Lucas Kemper

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.