Kaarten
“IK FIEL MY YNTUSKEN MEAR GEORGE AS SJOUKE”

Sjouke Zwaagstra emigreerde 72 jaar geleden naar Canada

“IK FIEL MY YNTUSKEN MEAR GEORGE AS SJOUKE”

Het is vrijdagmiddag 27 april 1951 als de dan 17-jarige Sjouke Zwaagstra voor het eerst voet aan wal zet in Canada. Samen met z’n ouders en jongere broertje komt hij na een achtdaagse boottocht aan bij Pier 21 in het havenstadje Halifax. Ruim 72 jaar later speelt Pier 21 nog altijd een hoofdrol in het leven van Sjouke, die inmiddels bekend staat als George Zwaagstra. “By alles wat ik doch, komt Pier 21 op bjusterbaarlike wize werom.”

‘Welcome home to Canada’. Het zijn de eerste woorden die Sjouke Zwaagstra (90) leest wanneer hij Pier 21 in Halifax opstapt. Het bord hangt boven de ingang van het overheidsgebouw waar tienduizenden Neder- landse emigranten zich in de jaren vijftig mel- den, op zoek naar een nieuw leven. Zo ook het gezin Zwaagstra uit Tjerkwerd, dat na de Tweede Wereldoorlog besluit het geluk te beproeven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Dubbele boodschappen

“Us heit en mem hienen in kruidenierssaak yn it doarp”, vertelt Sjouke. “Us heit komt út in grutte boerefamylje, mei noch tolve oare bern. Heit woe graach boer wurde, mar mei safolle broers en susters siet dat der spitich genôch net yn.” Gezegend met een flinke portie ondernemersgenen start zijn vader samen met zijn moeder een kruide- nierswinkel in het dorp. Inwoners halen er hun dagelijkse boodschappen of krijgen die thuisbezorgd.

Stichting Pier21 bestaat tien jaar. In dit bijzondere jubileumjaar komt de theatervoorstelling De Emigrant terug in een nieuw jasje: ‘De Emigrant opnij ferteld’. Vanaf 27 oktober is de voorstelling met Freark Smink, Theo Smedes en Amin Ait Bihi in heel Fryslân te zien. Kijk voor meer informatie op www.pier21.nl.

Gepubliceerd op: 4 oktober 2023
Door: Seniorenkrant
Tekst: Nynke van der Zee

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.