Kaarten
Jeugdopera Benno maakt kinderen enthousiast over het leven onder de tuintegels én voor opera.
Fotografie: Lucas Kemper

De moed zit er donderdagmiddag goed in bij groep 5/6 van basisschool De Sprankeling uit Damwâld. De kinderen komen, onder begeleiding van de juffen, kletsend, schreeuwend en ook zingend aangefietst bij het centrum voor natuur- en milieueducatie De Klyster in Damwâld.

De basisschoolklassen zijn bij De Klyster om naar jeugdopera Benno van theatergroep Pier21 kijken. Sterker nog, ze zijn de eersten die de opera te zien krijgen. Op vrijdag 15 september gaat het stuk in première.

De leerlingen van De Sprankeling hadden geen hooggespannen verwachtingen. Opera kinkt niet opwindend. Maar dat bleek mee te vallen, aldus Jouke en Rowan (beiden 9). ,,Wij dachten dat opera saai is, maar dat was helemaal niet zo. Het was juist heel leuk!”

Bij binnenkomst in het NME-centrum springt het decor in het oog: een rechtopstaande halve cirkel van rubberen stoeptegels, ongeveer twee meter hoog, vormt de achterkant van het decor. Twee à drie meter vóór die halve cirkel staan twee platte stapels, tussen knie- en heuphoogte ongeveer, met dezelfde stoeptegels. Aan de linkerzijkant van de theatervloer staat de marimba, een slaginstrument dat letterlijk de toon zet voor Benno.

Bodemdiertjes

Benno gaat over broer en zus Mona en Taco – vernoemd naar het favoriete toetjesmerk en het lievelingseten van de ouders. Die ouders hebben een lastig huwelijk met veel ruzie, wat de broer en zus lastig vinden. Op een dag wil Mona tijdens een woede-uitbarsting een stoeptegel door een bushokje gooien, maar op de tegel ziet ze een slak. Vanwege het beestje gooit ze de tegel niet door het bushokje. Ze besluit zelfs om Benno, zo noemt zij de slak, mee te nemen naar huis. Ze krijgt een innige band met het beestje.

Gepubliceerd op: 15 september 2023
Door: Friesch Dagblad

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.