Kaarten
Keti Koti uitbundig gevierd in het theater
Fotografie: Lucas Kemper

De kast

En in de tuin van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden wordt de muzikale voorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei gespeeld. In de voorstelling wordt ook een speciaal voor de gelegenheid gemaakte versie van het bekende Friese lied In nije dei van De Kast gebracht.

Yuli Minguel, die het nummer samen met Hiske Oosterwijk ten gehore brengt, vertaalde het nummer in het Papiaments, „Ik vind het essentieel om met theater dit belangrijke onderwerp op een menselijk niveau te kunnen delen”, aldus Minguel.

Bediende

In de voorstelling is te zien hoe Es (Yuli Minguel) en Wietske (Hiske Oosterwijk) zijn belast met de beveiliging van een bijzonder kunstwerk. Wanneer in Sideron, een zwarte bediende van Marijke Meu, in de keramieken lijst tot leven komt, leidt hij hen langs de slavernijgeschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Friesland.

Naast de voorstelling organiseert ’A Guide to Leeuwarden’ een speciale stadswandeling over het koloniale verleden van Leeuwarden. De wandeling start bij het Stadhouderlijk Hof en eindigt bij het Keramiekmuseum Princessehof.

’Theater voor Keti Koti’ vindt plaats van 29 juni t/m 1 juli door heel Nederland. Voor het volledige programma: theatervoorketikoti.nl

Het hele artikel is te lezen via de website van De Telegraaf.

Gepubliceerd op: 28 juni 2023 om 10:00 uur
Door: Esther Kleuver

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.