Kaarten
Kanoet vliegt met Pier21 verder naar Mauritanië in Afrika
Pier21 is het eerste Friese theatergezelschap in Arabisch Afrika.

De succesvolle kindervoorstelling Kanoet vliegt uit naar Mauritanië! Na voorstellingen in het Frysk, Nederlands en het Duits, en met een Deense versie in de maak, spreidt Kanoet zijn vleugels en vliegt de halve wereld over naar West-Afrika. Deze unieke, van origine Fryske, kindervoorstelling over waddenvogels wordt nu vanaf 7 april ook in het Arabisch opgevoerd. Speciaal voor deze gelegenheid zijn David Lelieveld, Theo Smedes en een tolk naar Mauritanië gevlogen. Met de hulp van BirdEyes in Leeuwarden en het Gieskes-Strijbis Fonds kon deze Arabische versie gemaakt worden.

Op 7 april gaat de Arabische versie van Kanoet in première op Écoles Noujoum in Nouakchott, Mauritanië. Vanaf dat moment vervult Cheikhani Mohammed de rol van Sidi. In de voorstelling bereidt Sidi een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Sidi staat er alleen voor. Hij probeert – met hulp van de ruim 100 aanwezige kinderen  – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. 

“Het is zo bijzonder om te zien hoe onze Kanoet letterlijk de wereld rondreist, het is namelijk dezelfde opgezette kanoet die eerst in Fryslân, Nederland en Duitsland gespeeld heeft en nu in de koffer meegereisd is naar Afrika”, vertelt Theo Smedes, acteur in de Fryske versie en nu regisseur van de Arabische versie, “Hij komt dus alsnog op de plekken waar zijn soortgenoten jaarlijks naartoe vliegen, hoe mooi is dat!”.

 

Na de première in Nouakchott speelt de voorstelling een serie. De eerstvolgende locatie is Iwik, een kustplaatsje aan de rand van de Sahara, gelegen in het nationaal park Banc d’Arguin. Hier zullen kinderen uit Iwik en omliggende dorpjes als Tessot naar de voorstelling komen, na de voorstelling wordt er gezamenlijk gegeten. Ook is er in Mauritanië een samenwerkingspartner gevonden die Kanoet op nog meer plekken in het land wil laten spelen. Kanoet gaat dus verder op zijn reis!

“Ook hier moet dit verhaal verteld worden, meer en betere kennis over onze leefomgeving is van groot belang voor het behoud van deze prachtige natuurgebieden”, zo vertelt David Lelieveld, creatief producent van Pier21, “juist met theater kunnen we kinderen, ook in Afrika, op een laagdrempelige manier dit belang laten zien en voelen”.

De eerste versie van Kanoet werd al in het theaterseizoen van 2018 ontwikkeld door Pier21 samen met Garage TDI. Pier21 speelde de jeugdvoorstelling in het Frysk en in het Nederlands in Noord Nederland. Het is een voorstelling over de Waddenzee, de wadvogels en het belang van de bescherming van dit kwetsbare gebied dat in samenwerking met het waddenonderzoeksteam van Theunis Piersma aan de Rijksuniversiteit en NIOZ Texel (nu BirdEyes in Leeuwarden) werd ontwikkeld.

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.