Kaarten
Pier21 brengt Fries theater naar het buitenland
Fotografie: Jan Bensliman

Door: Leeuwarder Courant

Pier21 brengt Fries theater naar het buitenland: ‘Wat soesto!’ in het Friulisch en het Nederlands, ‘Kanoet’ in het Arabisch naar Mauritanië

Het Friese theatergezelschap Pier21 gaat over de grens. Kanoet wordt gespeeld in Mauritanië en Wat soesto! en De emigrant in Udine, in Noord-Italië.

Wat soesto! wordt vertaald in het Friulisch, de taal van die regio, en gespeeld door plaatselijke acteurs. De emigrant wordt aldaar gespeeld in het Fries, met boventiteling in het Friulisch. In de laatste versie speelt Freark Smink opnieuw mee. Dat is een nieuwe, aan de tijd aangepaste versie, deze keer geregisseerd door Jos Thie. Die wordt dit najaar ook veertig keer gespeeld in Friesland.

Wat soesto! krijgt een Nederlandstalige versie als Boer ben ik! . Die gaat onder andere naar het Karavaan-festival in Alkmaar. Ook deze versie wordt gespeeld door Freark Smink, bovendien de auteur, en echtgenote Klaasje Postma.

De route van de kanoet

Verder wordt de jeugdproductie Kanoet in april gespeeld in het Arabisch. Dat gebeurt in Mauritanië aan de rand van de Sahara, de regio waar de titelhelden, vogels, doorgaans overwinteren. Kanoet werd eerder al in het Duits vertaald, aan een Deense versie wordt gewerkt: de hele route van deze trekvogel langs.

Pier21 vierde donderdag een bescheiden jubileum in De Koornbeurs in Franeker, op de dag af tien jaar na de première van De emigrant op dezelfde plek. Die voorstelling was de aanleiding voor stichting Pier21, genoemd naar de pier in Halifax waar veel emigranten voor het eerst de Canadese bodem betraden.

In Franeker werden meer plannen bekendgemaakt. Er komt een voorstelling in de tuin van het Princessehof in Leeuwarden, over de afschaffing van de slavernij en de gevolgen en sporen daarvan in Friesland. In deze voorstelling, Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei, werkt Pier21 met de Leeuwarder schouwburg De Harmonie en de Amsterdamse groepen Untold en Volksoperahuis.

Operahuis KASKO uit Zwolle en muziektheatergroep Maanlanders uit Gelderland zijn partners in Benno , een opera voor in de klas over een slak. ,,Oer alles wat yn de boaiem libbet”, zegt Pier21-oprichter David Lelieveld. ,,Al ús bernefoarstellingen geane oer de fragen: ‘Wie ben je, wat is je leefomgeving, hoe ga je ermee om?”

Geschreven door: Jacob Haagsma

Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.