Subsidie voor 10 projecten over 75 jaar vrijheid

Tien projecten uit Fryslân over de 75-jarige vrijheid krijgen subsidie van de provincie. In totaal ontvangen ze 400.000 euro uit de subsidieregeling ’75 jier frijheid Fryslân’. De projecten staan stil bij gebeurtenissen uit de oorlog en vieren de vrijheid die we volgend jaar 75 jaar kennen.

Eén van de projecten die subsidie krijgen, is ‘Schaduwen’ een productie van Pier21. De theatervoorstelling ‘Schaduwen’ is gebaseerd op het zeer bewogen leven van verzetsstrijder Cornelis Reeskamp (CR) uit Bussum. CR is één van de allereersten. In november 1940 komt de groep waarvan hij deel uitmaakt in het vizier van de Sicherheitsdienst en ontvlucht hij noodgedwongen het Gooi en strijkt zonder zijn gezin neer in Fryslân. CR werkt in het begin onder meer samen met de grootvader en naamgenoot van de huidige burgermeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma. Vele heldhaftige verzetsdaden volgen.

Zo maakt hij in 1944 onderdeel uit van de groep die zonder een schot te lossen 59 gevangenen bevrijdt uit de gevangenis van Leeuwarden. Direct na de oorlog wordt CR erkend en geprezen voor zijn werk, onder meer met een officiële onderscheiding van generaal Eisenhower. Echter belandt deze verzetsheld na de oorlog in de gevangenis. Betrokkenheid bij een onterechte roofmoord op boer Hantje Zijlstra in Wolsum wordt hem fataal. Voor het creëren van een optimale beleving van dit verhaal gaat het stuk zich afspelen op een locatie nabij Sneek. In totaal komen er circa 30 voorstellingen.

Vfonds

Ook het vfonds investeert in de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid in Fryslân. Het vfonds staat voor het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het vfonds stelt 500.000 euro beschikbaar. Dit is 23 september vastgelegd in een intentieverklaring, die mede is ondertekend door Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok. Initiatiefnemers van projecten in Fryslân kunnen zelf een aanvraag indienen bij het vfonds. In december besluit de Raad van Bestuur over de aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *