Randprogrammering ‘It wie op in simmerjûn’

In de voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ staan de thema’s ”voltooid leven” en de ”maakbaarheid van het leven” centraal. Ben je als mens de dirigent van je eigen leven? Kan je besluiten bij elkaar te horen? Houden je besluiten over (voltooid) leven en de dood stand aan de rafelranden van je bestaan? 
In het kader van deze thema’s is er door Pier21 een randprogrammering samengesteld met de Friese Bibliotheken, Leen een Fries, het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Omrop Fryslân. 

Randprogrammering Friese Bibliotheken
Als je zelf mag bepalen hoe je je leven wilt leiden, mag je dan ook zelf bepalen wanneer je leven voltooid is? En wat komt er op je af als je de regie in eigen hand houdt?

De Friese Bibliotheken gaan gezamenlijk in op het thema voltooid leven. In dit kader vinden er door heel Friesland activiteiten plaats welke worden georganiseerd als randprogramma bij de voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’. Deze activiteiten worden los van de voorstelling georganiseerd en variëren van een dialoog tot aan een expositie of een lezing.

Randprogrammering: ‘De Laatste Dans’
Op zondag 24 maart wordt er een matinee georganiseerd over het thema voltooid leven in het Posthuis Theater in Heerenveen. Tijdens deze middag zijn er verschillende sprekers met inspirerende verhalen aanwezig om je aan het denken te zetten over dit thema.

De middag, begeleid door journaliste Barbara van Beukering, begint met het verhaal van Hedy d’Ancona. Zij vertelt over het vitaal doorbrengen van je laatste levensfase. Sander de Hosson, longarts en schrijver van het boek “Slotcouplet”, zal het hebben over de grens van de geneeskunde. Ook artsen worstelen met dit thema. De derde spreekster is Pia Dijkstra, geboren Friezin en politica. Zij is voorvechter van een verruiming van het zelfbeschikkingsrecht en aanjager van het voltooid leven-debat.

Kaarten voor de randprogrammering De Laatste Dans op 24 maart zijn te verkrijgen via: posthuistheater.nl.
De matinee op 24 maart in het Posthuis Theater wordt georganiseerd als randprogramma bij de Pier21-voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’. De voorstelling zelf was op 26 januari te zien in het Posthuis Theater.

Kijk voor de data en locaties van de andere activiteiten, georganiseerd door de Friese Bibliotheken, op de websites van uw lokale bibliotheek:

ontdekdebieb.nl | bzof.nl | dbieb.nl | bibliotheekdrachten.nl | bmf.nl

Of bekijk onderstaande afbeeldingen waarin de activiteiten verder uitgelicht worden.

Publieksacademie MCL op 21 februari met Toine Heijmans
Naast de randprogrammering van de Friese Bibliotheken, organiseert het MCL op 21 februari een Publieksacademie. Spreker Toine Heijmans zal tijdens deze Publieksacademie dieper ingaan op het onderwerp ”voltooid leven”.

Toine Heijmans – spreker tijdens de Publieksacademie in het MCL op 21 februari.

Toine Heijmans: ”Het was een aparte ervaring: onderweg naar een gesprek met de arts van mijn vader over palliatieve sedatie, werd ik gebeld met het verzoek hier vanavond te spreken. Het onderwerp voltooid leven heb ik altijd een beetje gemeden, voor mezelf en in mijn werk, omdat het zo ingewikkeld is. Maar nu heb ik van dichtbij gezien, denk ik, wat achter die ongemakkelijke term schuilgaat, net als achter al die andere ongemakkelijke term die we als levende mensen bedenken: ondraaglijk lijden. Nooit zal ik de rust vergeten die over mijn vader kwam, nog voordat hij in slaap werd gebracht. Pas toen begreep ik hoe belangrijk het was voor hem. En hoe belangrijk het is bij dit soort beslissingen jezelf uit te schakelen.”

De Publieksacademie vindt plaats voorafgaand aan de voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ op 21 februari in het Pieter Bonnema auditorium van het MCL. 
Kaarten voor de voorstelling inclusief de Publieksacademie zijn hier te verkrijgen.

Tevens maakt mediapartner Omrop Fryslân, in samenwerking met het MCL, portretten van personen die zich in de laatste fase van het leven bevinden. Deze portretten worden tijdens de speelperiode van ‘It wie op in simmerjûn’ uitgezonden.

Randprogrammering Leen een Fries
In het kader van ‘Leen een Fries’ kunnen acteurs Jan Arendz en Joke Tjalsma, schrijver Bouke Oldenhof en regisseur Jos Thie ‘geleend’ worden. Zij vertellen over hun persoonlijke betrokkenheid bij de thema’s uit de voorstelling. Voor meer info: leeneenfries.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *