De waarde van draaiorgelmuziek

De voorstelling ‘It wie op in simmerjûn’ van Pier21 laat een jonger en ouder stel zien die plannen maken voor de rest van hun leven. Het oudere stel, Daniël en Wimmy, kan vanwege hun leeftijd niet meer op pad met Daniëls grote hobby, het draaiorgel. Zij willen niet afhankelijk zijn en besluiten samen uit het leven te stappen, na een laatste dans op ‘It wie op in simmerjûn’.

Schrijver Bouke Oldenhof verwerkte meerdere waargebeurde verhalen in ‘It wie op in simmerjûn’. Een van die verhalen is het verhaal van Kor van der Meulen (86 jaar) voor wie het draaiorgel een belangrijke rol speelt in zijn leven en de bouwer is van draaiorgel ”de Paltrok”. Bouke kwam Van der Meulen ongeveer vijf jaar geleden tegen tijdens het boodschappen doen. Aldaar spraken zij over het verhaal achter het draaiorgel. Wat Van der Meulen vertelde, vond Bouke zo bijzonder dat hij een aantal van deze gebeurtenissen mee wilde nemen in het verhaal van ‘It wie op in simmerjûn’. Ontroerend was het verhaal dat de vrouw van Van der Meulen tijdens haar ziekbed regelde dat Kor als blijk van dank voor zijn zorg voor haar een orgelboek van zijn lievelingsmelodie kreeg.

De broer van Kor van der Meulen is vroeger met het draaiorgel begonnen. In 1987 is het orgel door Kor overgenomen waarna hij het uitbouwde tot een 72-toets orgel met tegenzang. In 1990 heeft Kor het orgel afgebouwd en speelde hij voor het eerst de ‘Vlaamse serenade’. Van der Meulen vertelt: ‘’Niemand had er vertrouwen in dat het wat zou worden met het orgel, maar mijn vrouw Wietske stond altijd achter mij en door haar zijn wij op pad gegaan met het orgel.” Wietske is drie jaar geleden overleden, maar Kor gaat met de huidige eigenaren, Tjitte Kootje en Tjipke Schilt, heel af en toe nog mee op pad.

De heer en mevrouw Van der Meulen hebben samen heel wat mooie jaren met het draaiorgel beleefd en de draaiorgelmuziek betekende veel voor hen: ‘’De waarde van muziek kan echt geproefd worden bij een draaiorgel. Muziek kan ontzettend veel bereiken en zorgt voor verbroedering.” Naast draaiorgelmuziek luistert Van der Meulen ook graag naar operettes. Een aantal stukken zijn voor hem zo oorstrelend mooi en kunnen veel emoties losmaken. ”Dat maakt het leven zo mooi.”

Acteurs Jan Arendz en Joke Tjalsma staan voor het eerst samen op het podium in dit nieuwe Friese stuk van Bouke Oldenhof. De regie van ‘It wie op in simmerjûn’ is in handen van Jos Thie, vaste regisseur bij Pier21 en de man achter de grote 2018-productie ‘De Stormruiter’. Ook was Jos Thie, samen met Bouke Oldenhof, initiatiefnemer van ‘Under de Toer’ dat deel uitmaakte van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.
Op 16 januari 2019 gaat de voorstelling in première in Theater Sneek en reist daarna door de gehele provincie en daarbuiten. Via pier21.nl is de speellijst te vinden en kunnen er kaarten besteld worden.

Kor van der Meulen bij ‘de Paltrok’, voormalig eigenaar van het draaiorgel, maar nog
nauw betrokken.

 Fotocredits: Wobbe de Vries.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *