Tickets
vanaf februari 2021
Wat Soesto!

Een indringend portret over een hedendaagse boer gebaseerd op eigen ervaringen uit het verleden.

Ik bin in boeresoan. Myn pake wie boer, myn heit wie boer en ik bin it. Dêr bin ik grutsk op. Niks mear, niks minder. Ik ha wolris lêzen dat je as bern je eigen âlders útsykje. As dat sa is, dan ha ik raar yn ’e war west.

 

Boer Frans

Alle voorstellingen van Wat Soesto! worden tot en met 8 maart 2022 verplaatst naar een later moment. Alle kaarthouders ontvangen hierover persoonlijk bericht.

 

Frans, de hoofdpersoon uit `Wat Soesto!’ kan zich nog goed herinneren hoe hij als jongen languit in het gras kon liggen en naar de vogels luisterde. Wat was hij trots dat hij een boerenzoon was! Onder de strenge hand van zijn vader leerde Frans zelf boer te worden. Dat was niet altijd even gemakkelijk, al hoezeer zijn moeder hem probeerde te beschermen. Later als zelfstandig boer krijgt Frans te maken met eisen vanuit de overheid en druk vanuit de maatschappij. De ene maatregel na de andere discussie, je zou je gaan schamen dat je veehouder bent. Terwijl zijn moeder op de achtergrond onverstoorbaar haar eigen leven leidt, maakt Frans de balans op. Op de keper beschouwd heeft hij geen perspectief, maar ophouden is evenmin een optie. Wat zou hij dan moeten doen met zijn tijd? Waarom zegt de maatschappij niet duidelijker wat zij van de boeren verwachten, zodat hij eindelijk weer trots kan zijn dat hij boer is?

Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. Onder de regie van Jos Thie speelt Freark Smink zelf de boer en Klaasje Postma zijn moeder. Na ‘De Emigrant’, ‘Feteranen’ en ‘It wie op in Simmerjûn’ is hiermee opnieuw een bijzondere voorstelling van Pier21 die door de provincie gaat reizen!

De voorstelling is geheel in het Fries en er is geen boventiteling beschikbaar.

 

Credits

Tekst: Freark Smink
Spel: Freark Smink en Klaasje Postma
Stim dochter Froukje: Nynke Heeg
Regie: Jos Thie

Fotografie: Jan Bensliman
Dekorûntwerp: Mirjam Groote Gansey
Setdress: Ellen Windhorst
Kostúmûntwerp: Hadewych ten Berge
Komposysjes/muzyk: Rogier Bosman
Ljochtûntwerp: Koos de Vries
Technyk: Jeroen van Casteren
Dekorbou:
Jelle Snijder
Lûdopnamen:
Remko Smids
Grime en kapwurk:
Arjen van der Grijn
Ynstekker:
Douwe de Bildt

Artwurk publisiteitsbyld: Bernard Roorda
Fûnsewinning: Gerrie Visser
Nederlânske oersetting: Hedwig Oldenhof
Mei tank oan: Wieger van der Meulen en Familie Falkena. Klaas Ploegh, Margret Havinga, Henk Hoen, Jan Douma, Jan Smit, alle frijwilligers en sealen wêr wy spylje. 

Recensies

Wat Soesto! is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte