Tickets
2020
Schiermonnikoog 75 jaar vrijheid (2020)

Schiermonnikoog, het laatste stukje Nederland dat 75 jaar geleden op 11 juni is bevrijd.

Schiermonnikoog is het laatste stukje Nederland dat 75 jaar geleden op 11 juni is bevrijd.

 

Schiermonnikoog is het laatste stukje Nederland dat 75 jaar geleden op 11 juni is bevrijd. Omrop Fryslân staat er op deze dag bij stil met een bijzondere TV uitzending vanaf het eiland. Hierin doen ooggetuigen en betrokkenen hun verhaal, worden bijzondere filmbeelden getoond uit oorlogstijd en is er speciaal voor deze gelegenheid geschreven muziek. Thema van de uitzending is ‘Gedenken en verzoenen.’ Speciale gasten in het programma zijn minister van Defensie drs. A. Bijleveld, commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok en burgemeester I. van Gent.

 

 

De oorlog had grote impact op de kleine eilander gemeenschap. De laatste getuigen vertellen over onder andere de onderduik van Joodse kinderen en bombardementen waarbij slachtoffers vielen. Te gast is ook voormalig verzetsvrouw Joke Folmer. Zij bracht geallieerde piloten naar België en werd door de Duitsers gevangengenomen. Ze stimuleerde de 4 mei herdenking op het eiland en zorgde ervoor dat daarbij ook aandacht voor de Duitse kant.

Er wordt ook ingegaan op de vraag hoe het kon dat het eiland pas zes weken na de capitulatie bevrijd werd. Hoe anders was de bezetting op het eiland in vergelijking met het vaste land? Er waren zeshonderd soldaten van de Wehrmacht die bouwden aan bunkers en radarposten. Hoe gingen zij om met de plaatselijke bevolking, en andersom?

Op 11 juni 2020 van 15:30 – 16:55 uur was de uitzending live te zien via Omrop Fryslân. De uitzending is een productie van Pier21 in samenwerking met Olgers & Verheul Films. De presentatie is in handen van Karen Bies.

Schiermonnikoog 75 jaar vrijheid is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte