Tickets
2021
Free Heri Heri (2021)

De herdenking en viering van de afschaffing van slavernij door Nederland

Heri Heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis.

 

 

Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. De combinatie van het verstrekken van een gerecht dat symbool staat voor de slavernij met culturele programmering moet zorgen voor een beleving die bewustwording creëert en een gesprek over ons slavernijverleden, ongelijkheid, diversiteit en vrijheid oplevert. Kunst heeft immers de gave dat wat ongrijpbaar is tastbaar te maken.

 

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

FREE HERI HERI FOR ALL is een initiatief van de Kip Republic en startte in 2020 met het uitdelen van 4.000 gratis maaltijden op 9 locaties in Amsterdam. In 2021 verwacht de organisatie in Amsterdam op 20 locaties 10.000 maaltijden te serveren, gekookt door een team van topchefs en 5.000 maaltijden uit te delen in 5 verschillende steden (Rotterdam, Almere, Tilburg, Den Haag en Leeuwarden). In Leeuwarden wordt Free Heri Heri georganiseerd onder auspiciën van Pier21.

Nagenieten van Free Heri Heri Fryslân 2021

Op 1 juli 2021 is voor het eerst de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd in Leeuwarden-Fryslân. Aan vijfhonderd mensen mochten wij op deze dag onze Free Heri Heri maaltijden uitdelen! Wat een geweldige opkomst.

Projectleider Evelyn Andoh is zeer tevreden: “Het is ongelooflijk hoeveel mensen en organisaties belangeloos hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze bijzondere dag”. “En ik hoop dat de, door Jamila Faber geschreven, terugkerende slotzin van iedere performance -Mijn ziel loopt over. Borrelt, vloeit, druipt. Mijn ziel is overvloedig. En onuitputtelijk van mij- is binnengekomen bij de bezoekers. Hiermee hebben we de vraag om gezien en gehoord te worden zowel universeel als persoonlijk willen maken”.

 

Wij willen iedere bezoeker, deelnemer en sponsor hartelijk bedanken! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

Free Heri Heri is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte