Kaarten
2023
Kanoet Mauritanië

De wonderen van de vogelwereld. Nu ook verteld in Afrika.

Op 7 april ging de Arabische versie van Kanoet in première op Écoles Noujoum in Nouakchott, Mauritanië. Vanaf dat moment vervult Cheikhani Mohammed de rol van Sidi. In de voorstelling bereidt Sidi een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Sidi staat er alleen voor. Hij probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft zijn vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen. Uiteindelijk krijgt hij op verrassende wijze toch even contact met zijn vader.

Na de première was er nog een uitvoering in Iwik, een kustplaatsje in Mauritanië, gelegen in het nationaal park Banc d’Arguin. Dit is het gebied waar de kanoeten van Siberië, via ons Waddengebied, naartoe vliegen. Hier kwamen kinderen uit onder andere het plaatsje Tessot naar de voorstelling kijken en later hebben ze gezamenlijk gegeten. Ook is er in Mauritanië een producent gevonden die de voorstelling op nog meer plekken in het land wil gaan produceren.

Kanoet is een educatieve voorstelling over wadvogels die jaarlijks van Siberië, via Denemarken, Duitsland en de Nederlandse Wadden naar Afrika vliegen. Speciaal voor deze reis is een opgezette Kanoet mee gevlogen in de koffer en komt deze dus zo ook op alle plekken waar zijn soortgenoten jaarlijks naartoe vliegen.

De eerste versie van Kanoet werd al in het theaterseizoen van 2018 ontwikkeld door Pier21 samen met Garage TDI. Pier21 speelde de jeugdvoorstelling in het Frysk en in het Nederlands in Noord Nederland. Het is een voorstelling over de Waddenzee, de wadvogels en het belang van de bescherming van dit kwetsbare gebied dat in samenwerking met het waddenonderzoeksteam van Theunis Piersma aan de Rijksuniversiteit en NIOZ Texel (nu BirdEyes in Leeuwarden) werd ontwikkeld.

Kanoet Mauritanië is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.