Kaarten
2022
Free Heri Heri Fryslân 2022

De herdenking en viering van de afschaffing van slavernij door Nederland

Om vooruit te kijken naar de toekomst en hoe we deze samen verder willen vormgeven, zullen we eerst stil moeten staan bij de geschiedenis, in dit geval bij het slavernijverleden en ieders rol daarin – bezinnen, herdenken, vieren. Alleen zo kunnen we de context van het hier en nu begrijpen, en de ‘geschiedenis’ van vandaag verder vormgeven.

 

Evelyn Andoh

Op 1 juli 2022 is het weer tijd voor Free Heri Heri Fryslân! In het kader van Keti Koti vieren en herdenken wij de afschaffing van de slavernij door Nederland. Deze dag staan we stil bij ons pijnlijke slavernijverleden en de doorwerking hiervan in onze huidige samenleving.

In coproductie met De Harmonie en in opdracht van het comité 30 juni/1 juli Fryslân organiseren we een bijzondere dag in De Harmonie. Op 1 juli verwelkomen wij 1.000 bezoekers die gaan genieten van bijzondere optredens en een heerlijke portie heri heri.

Erbij zijn? Reserveer dan snel een (gratis) kaart!

Juist op deze dag moeten we samen komen en ons open stellen voor elkaars verhalen. Laten we het gesprek aangaan en de ander de ruimte bieden om zichzelf te zijn en gezien en gehoord te worden. Laten we samen bouwen aan bewustwording, erkenning, acceptatie en gelijkwaardigheid. Zodat we samen kunnen leven in een wereld waar er ruimte is voor iedereen.

Tijdens Free Heri Heri Fryslân op 1 juli, nemen we je mee op een gemeenschappelijke en bijzondere reis, die ontstaat vanuit het delen van verhalen zonder oordeel. Een reis die afwisselend momenten van identificatie, distantie, ontroering, begrip of onbegrip zal kennen, maar uiteindelijk zal leiden tot een connectie met de ander.

Over het gerecht
Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

De combinatie van het verstrekken van een gerecht dat symbool staat voor de slavernij met culturele programmering moet zorgen voor een beleving die bewustwording creëert en een gesprek over ons slavernijverleden, ongelijkheid, diversiteit en vrijheid oplevert. Kunst heeft immers de gave dat wat ongrijpbaar is tastbaar te maken.

FREE HERI HERI FOR ALL is een initiatief van Kip Republic. KIP Republic is een in Amsterdam gevestigd internationaal opererend creatief bureau dat culturele kunstprojecten en evenementen cureert.

Dit project is onderdeel van IIS het Mienskipsproject van Arcadia. IIS is een productie van Arcadia en Keunstwurk en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, Prins Bernard Cultuur Fonds en Univé.

Free Heri Heri is mede mogelijk gemaakt door
Blijf op de hoogte
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.