Verhalenavond wederom succes

Friesland was vrijdagavond decor van de tweede editie van Verhalenavond. Verdeeld over 76 dorpen en steden brachten 320 vertellers ruim 350 verhalen ten gehore. David Lelieveld van de organisatie is blij en opgelucht: “Na het succes van vorig jaar lag de lat hoog. Maar de sfeer en opkomst lijken opnieuw geweldig te zijn geweest.”

Om klokslag 19.00 uur zwaaiden in de hele provincie deuren open. Bij particulieren, musea, cafés, kerken, bedrijven, bibliotheken en verenigingen. Tot 22.00 uur waren er op 151 locaties verhalen te horen, vaak van meerdere vertellers. “Mooi om te zien is dat diverse straten, buurten en dorpen de avond gezamenlijk hebben opgepakt”, zegt Lelieveld. “Dan was er één sfeervolle vertelplek met meerdere vertellers of juist een soort verhalenroute georganiseerd.” 

In Oudemirdum was sprake van beide. Daar stond zowel De Brink als de omliggende horeca, bakkerij, kerk en het bezoekerscentrum in teken van Verhalenavond. Binnen werd verteld, buiten zorgden muzikanten en vuurkorven voor een winterwarme sfeer. “Ik denk dat er zo’n 250 mensen genoten hebben vanavond”, zegt Sabine Boode van Bezoekerscentrum Mar & Klif tevreden. In Niawier was het enthousiasme van meet af aan groot. Met zo’n 390 inwoners en vijf verhalen, die samen een route vormden, telde het dorp de meeste verhalen per hoofd van de bevolking. Tiny Weidenaar: “Ik heb zeventig mensen ontvangen en het was erg gezellig in het dorp. Volgend jaar weer wat Niawier betreft.”

Dichters op pad in Leeuwarden
In Leeuwarden waren 35 vertellocaties. In de kersverse ‘UNESCO City of Literature’ deden dichters inspiratie op voor poëtisch werk. Edwin de Groot, Elmar Kuiper, André Looijenga, Tryntsje van der Veer, Henk Nijp en Carla van der Zwaag publiceren binnenkort hun ‘Verhalenavond-werken’. 

Volgend jaar
Na het succes van 2018 en 2019 hopen Stichting Pier21 en Museumfederatie Fryslân in november 2020 opnieuw een Verhalenavond te organiseren, dan met het thema ‘water’. “Of een traditie geboren is? Daar heeft dit evenement wel alle eigenschappen voor, ik hoop het. LF2028 heeft al aangegeven Verhalenavond ook in 2020 te willen ondersteunen, maar we zouden ook graag de gemeentes in de rug willen hebben”, aldus een opgetogen Lelieveld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *