Verhalenavond: 350 verhalen

LEEUWARDER COURANT: Er zijn al meer dan 300 verhalen aangemeld voor de Verhalenavond die op vrijdag 15 november wordt gehouden. Maar er is nog plek voor meer vertellers.

Het is voor de tweede keer dat Friesalnd een avond lang in het teken staat van verhalen. In huiskamers en musea, in kroegen, provinciehuizen en in bedrijfsgebouwen vertellen mensen volgende week vrijdag tussen 19:00-22:00 uur over hun leven, hun werk, ambachten en vaak over de plaatselijke geschiedenis.

In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, was de eerste editie van het vertelfestival. De reacties waren toen zo goed dat organisator David Lelieveld besloot om het project te herhalen. Hij hoopt dat het een traditie wordt.

De meeste verhalen worden in het Nederlands verteld, gevolgd door het Fries. Ook wordt er in het Dokkums, het Amelands en Snekers voorgedragen.

Met nog een week te gaan staat de teller nu op 350 verhalen. Die worden verteld door 320 mensen, op 150 locaties en verspreid over 76 dorpen en steden. Maar het worden er volgens Lelieveld vast nog meer: ook vorig jaar melden mensen zich nog op de valreep aan. En er zijn ook nu weer partijen die al hebben toegezegd maar die zich nog niet officieel hebben aangemeld.

Van de 150 locaties zijn er 49 particuliere huiskamers. Daarin vertellen mensen vaak over heel persoonlijke zaken: van een vrouw die over zelfdoding van haar dochter vertelt (Leeuwarden) tot aan het belang van erotische poëzie (Makkum) of, heel gewoon, over het kopen van een nieuwe fiets op je zestigste (Oost-Vlieland). Er doen 37 musea aan de Verhalenavond mee, 11 kroegen en restaurants, 9 kerken en verder veel bibliotheken, bedrijven en clubhuizen.

Wie nog mee wil doen of benieuwd is naar het programma kan terecht op de website verhalenavond.nl. Mensen die de avond willen plannen: het is realistisch om tussen de drie en vijf verhalen te bezoeken, op locaties die niet te ver uit elkaar liggen. Meer lukt niet in drie uur tijd. De toegang is overal gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *