pier21 presenteert zondag 26 juni: Koning van het grasland

Theatrale tekstlezing van het nieuwe theaterstuk van de makers van Mansholt (Jeroen van den Berg en Tjeerd Bischoff).

Koning van het Grasland speelt zich af in 2001, het jaar dat MKZ (mond en klauwzeer) opnieuw in Europa de kop opstak onder de veestapel. Het vertelt het verhaal van een boerenechtpaar, Renze en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’. Zij proberen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam, hun leven weer op de rails te krijgen. Maar waar Anke zich vastbijt in oude zekerheden, begint bij Renze alles te schuiven. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Renze lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Koning van het Grasland toont de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt en de strijd van de grutto die zich probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Wie is de baas op het boerenland? Mag de mens ingrijpen in de natuur?

De voorstelling van Pier21 en Stichting Jan Vos zie je in 2017 op zo’n 70 locaties in Friesland, Groningen en Drenthe. Tijdens Simmerdeis wordt het stuk gelezen door Helmert Woudenberg, Joop Wittermans en Trudi Klever op de boerderij van Durk Oosterhof (Obio). Onder het genot van een (h)eerlijke lunch!koeien-van-het-grasland_k

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *