WAT ‘N WAD

Educatie-voorstelling voor basisscholen

Na het succesvolle ‘Kanoet’ komt Pier21 met een nieuwe natuurvoorstelling voor kinderen: ‘Wat ‘n Wad’, in samenwerking met Landesbühne Niedersachsen Nord en de Waddenvereniging.

Lotte en Sven komen in de klas om een reclamecampagne te testen. De klas is vandaag hun testpanel voor affiches en leuzen waardoor kinderen hun ouders zouden moeten overhalen om in het Waddengebied op vakantie te gaan. Sven is een groot liefhebber en kenner van het Wad: niet zozeer als vakantiebestemming maar als natuursysteem. Het is Lotte’s laatste werkdag. Zij heeft besloten niet langer mee te werken aan de wereld van het geld verdienen. Alleen moet ze vandaag nog Sven inwerken om het over te nemen.

Alles lijkt volgens het gladde protocol van het reclamebureau te verlopen. Tot Lotte haar weerzin tegen de vernietiging van de wereld door de volwassenen niet meer voor zich kan houden. En Sven zijn geheim moet prijsgeven. Hij is in de ban van de raadselachtige aal en droomt van een reis naar die wonderbaarlijke zee waar geen mens ooit palingen heeft zien paaien: de Sargossazee.

Als Lotte en Sven samen in hun verbeelding de reis van de palingen naar de Sargossazee ondernemen, hebben ze niet alleen geleerd over hoe ingenieus en kwetsbaar het leven op aarde is, maar ook een onverwachte kant van zichzelf leren kennen.

Met de voorstelling richten de makers het vizier van de kinderen op de onbekende onderwaterwereld van het Wad. Centraal staan de op het oog conflicterende belangen van toerisme en natuur. De kinderen worden uitgedaagd om mee te denken over de balans daartussen. De kinderen maken kennis met het bijzondere bodemleven, het voedselweb, het dierlijke instinct en de vistrek (o.a. de vismigratierivier in de Afsluitdijk en de plasticsoep).

Meer informatie of de voorstelling op uw school? Neem contact op met Marijke Rasing via marijke@pier21.nl.

Wat ’n Wad wordt geproduceerd in samenwerking met onze Duitse partner Landesbühne Niedersachsen Nord. Pier21 ontwikkelt de voorstelling en produceert de voorstellingen in Fryslân terwijl Landesbühne Niedersachsen Nord de voorstellingen in Duitsland voor zijn rekening neemt. Ook werken we opnieuw samen met Garage TDI om de voorstelling ook in andere delen van Nederland te laten spelen.

Voor Wat ’n Wad zijn we een bijzondere samenwerking aangegaan met De Waddenvereniging omdat we beide als doel hebben om kinderen op een ongedwongen manier kennis te laten maken met de onderwaterwereld van het Wad. Het verbeteren van de onderwaterwereld is een kwestie van lange adem. Daarom is het zo belangrijk om biologen en beleidsmakers van de toekomst nú al te laten zien wat er anders moet en waarom. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging: ‘Pier21 raakt met deze voorstelling precies het verhaal wat we willen vertellen. Wij zijn blij met deze prachtige samenwerking waarbij kinderen meer leren over op welke manier de Wadden bedreigd worden, maar waarmee vooral ook de liefde voor de Waddenzee onder jeugd vergroot wordt.’ Voorzitter van Pier21, Bert Looper: ‘Wat Pier21 én de Waddenvereniging doen is mensen verbinden met hun leefomgeving. Het is fantastisch dat we dat in deze samenwerking kunnen realiseren.’

Foto’s

Fotografie: Lucas Kemper

Videografie: Meemaker.

Recensies

Wat ‘n Wad bij Omrop Fryslân

Recensie Wat ‘n Wad

Samenwerkingspartners

                  

Sponsoren

Prijs van de voorstelling Wat ‘n Wad:
1 voorstelling €437,-
2 voorstellingen op 1 locatie €694,-

Voor wie:       Groep 5-6-7-8.
Aantal leerlingen:        Maximaal 70 leerlingen per voorstelling
Speelperiode: September 2021 – juni 2022
Acteurs: Theo Smedes en Brecht Wassenaar
Schrijver: Bouke Oldenhof
Regie: Frank Fuhrmann
Productie: Pier21

Mede tot stand gekomen en met dank aan: Kees Terwischa van Scheltinga


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Image
Image
Image
Image
Image Image
Image
Image
Image