SKAAD

De lange arm van de geschiedenis

(Nederlandse tekst onderaan)

Yn it ramt fan 75 jier befrijing komt Pier21 mei de lokaasjefoarstelling SKAAD. De foarstelling fertelt it ferhaal fan in fersetsman út Het Gooi, dy’t by de KP (knokploech) fan Skearnegoutum terjochte komt. Dêr makket er namme mei spektakulêre aksjes. Nei de oarloch krijt er in protte wurdearring en lof foar syn moed, mar letter stekt der twifel oan syn heldhaftichheid de kop op. Dan giet it mis. Politike druk fan de reagearing, Friezen dy’t har hannen ôflûke fan de `bûtesteander’, ferkearde keuzes fan himsels, der komt in stoartfloed fan ellinde oer him hinne. Fan syn hege fuotstik falt er djip.

De foarstelling is ynspirearre op it libben fan Gerard Reeskamp, dy’t sawat de hiele oarloch yn Fryslân is. De makkers nimme lykwols de frijheid ek har ferbylding de romte te jaan. Want SKAAD giet net allinne oer de skiednis, mar ek oer tafal en needlot, ferdrukking en ferset, oer kiezen en moraal. Oer de wikselwurking tusken in karakter en de omstannichheden, oer perspektyf en dat guon dingen net werom te draaien binne.

SKAAD sjocht nei de skiednis mar stelt ek fragen oer hjoeddedei. Hoe sjogge wy no nei it ferline? Hoe wurket it troch yn in lân, yn famylje, op ynternet? En faaks ek wol oer de fraach: wat hiesto dien?

In het kader van 75 jaar vrijheid komt Pier21 met de locatievoorstelling SKAAD.

De voorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van een verzetsman uit het Gooi die tijdens de oorlogsjaren bij de KP (knokploeg) van Scharnegoutum vele spectaculaire en moedige dingen doet. Direct na de oorlog wordt hij daarvoor geëerd en geprezen maar later ontstaat er twijfel over zijn motieven. En dan gaat het mis en stort alles in. Verkeerde keuzes, toeval en noodlot, Friezen die hun handen aftrekken van de buitenstaander. Van zijn hoge voetstuk maakt hij een diepe val.

De voorstelling is geïnspireerd op het leven van Gerard Reeskamp, de man die bijna de gehele oorlog in Fryslân is, maar de makers nemen de vrijheid om ook hun verbeelding de ruimte te geven. Want SKAAD gaat niet alleen over toen maar ook over nu. SKAAD is een verhaal over toeval en noodlot, over verdrukking en verweer, over keuzes en moraal. Over het samenspel tussen een karakter en de omstandigheden. Over perspectief en over de onomkeerbaarheid van dingen.

SKAAD kijkt naar de geschiedenis maar gaat ook over de problematiek en de keuzes waar we nu mee te maken hebben. Hoe kijken we nu naar dat verleden en hoe werkt het door, in een land, een familie, op internet? In de voorstelling wordt zowel Fries als Nederlands gesproken.

Regisseur: Danielle Wagenaar
Schrijver: Marijke Schermer
Producent: David Lelieveld
Acteurs: Paul R. Kooij, Dette Glashouwer, Eelco Venema en Pleun de Roode.
Decor en kostuum: Sacha Zwiers
Kaart voorstelling:
€ 23,50

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Spelers

Paul R. Kooij

Na zijn middelbare school, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met het fenomeen toneel, ging Paul een jaar naar het CCS. Een cultureel vormingsjaar in Rijswijk. Vandaar kwam Paul Op de Academie voor Expressie door Woord en gebaar te Kampen terecht waar hij drie jaar studeerde.

Vanuit Kampen ging hij naar de Toneelschool in Arnhem. In 1986 studeerde hij daar af en sindsdien speelt Paul bij vele Nederlandse theater gezelschappen als, het Ro Theater in Rotterdam, Bonheur, Soldaat van Oranje, Berg & Bos, Beumer & Drost en Theatergezelschap Jan Vos. Ook speelde hij in de voorstellingen PauperParadijs en Mammoet. U kent hem wellicht ook van de openingsvoorstelling van Leeuwarden Culturele hoofdstad Marijke Muoi.

Dette Glashouwer

Dette Glashouwer is geboren in Hindeloopen en ging naar de middelbare school (Bogerman College) in Sneek.
Ze was één van de drie van Suver Nuver (heeft 21 jaar bestaan) reisde met one womanshow MoneyMoneyMoney  de wereld over, trad op op universiteiten, bij banken, en sloppenwijken van Kenia tot Amerika, van Istanbul tot Stavanager en eindigde haar toer (via Swalk) in Friesland in het Fries.

Omrop Fryslân heeft 2 films geproduceerd die Pieter Verhoeff maakte (Dettes memmetaal en Fier fan hus allinne) en ze is te zien in de Fries-Nederlandse film Wildflowers (regie: Alieke van Saarloos).

‘Mijn vader zat samen met zijn 4 zussen en zwagers in het verzet, ze hielpen Joden onderduiken. Het huis waar ik opgroeide heeft nog steeds verschillende schuilplaatsen. Door met deze voorstelling mee te doen vind ik het leuk dat zijn verleden wat meer voor mij gaat leven’.

Eelco Venema

Eelco is geboren in Sneek in 1977, in 2003 is hij afgestudeerd aan de theaterdocentopleiding in Leeuwarden. Daar woont hij nog steeds. Hij is al twintig jaar werkzaam als acteur/regisseur/toneelschrijver en speldocent is met name verbonden geweest aan Tryater.

Eelco is bekend van o.a. Ronja de Roversdochter (2000, 1e productie bij Tryater), Polaroid (2006, voor het eerst samenwerking met David), Discopigs (2008), Oom Wanja (2012), Heimwee nei Hurdegaryp (2013), Karlsson fan it Dak (kerst, 2019).

Verder is Eelco actief in het amateurveld als regisseur (o.a. iepenloftspullen Easterwierrum en Bantega) en docent (amateurregieopleiding).

Pleun de Roode

Pleun de Roode is geboren in Utrecht en groeit op in Dalfsen. Na het VWO wordt ze aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie waar ze in 2018 afstudeert. Ze loopt stage in de openingsvoorstelling van Leeuwarden Culturele hoofdstad ‘Marijke Muoi’. Ook speelt ze in de voorstelling ‘de Familie van Nielie’ en de voorstelling ‘Zoek’ die beide zijn gemaakt door Theatergroep Kwatta.

Haar tv debut maakt ze in Flikken Maastricht met een gastrol en op dit moment is ze te zien in de gloednieuwe Netflix serie ‘Ares’. Kortom een aanwinst voor onze nieuwe locatievoorstelling SKAAD!

Kaart voorstelling:
€ 23,50

14-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats Pasveertry out | LC LezersactieBesloten
15-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats Pasveertry outuitverkocht
16-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerPremiére | UITVERKOCHT UITVERKOCHT
17-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
18-april 202115.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
21-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
22-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
23-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
24-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
25-april 202115.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
28-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
29-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
30-april 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
1-mei 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
2-mei 202115:00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
5-mei 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
6-mei 202120:00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
7-mei 202120:00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
8-mei 202120.00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop
9-mei 202115:00Pasfeardyk 6, LoëngaPleats PasveerBestel kaarten
In de verkoop