KANOET
wonderen van de vogelwereld

‘Kanoet’ is een coproductie van Stichting Pier21 met Garage TDI. In samenwerking met organisaties uit de wereld van de natuur en natuureducatie. Een prachtige voorstelling die ervoor zorgt dat kinderen met andere ogen naar de natuur kijken. In 2020 zal de voorstelling ook in Duitsland gespeeld worden. Daar heet de voorstelling Knutt en zal deze uiteraard in het Duits gespeeld worden.

Acteur Theo Smedes, bekend van de jeugdtheatervoorstelling ‘Tomke’, speelt de rol van Mient. Een jongen wiens vader onderzoek doet naar wadvogels en die ervan droomt zelf te kunnen vliegen. Het decor bestaat onder andere uit een grote verzameling opgezette vogels die voorkomen in het Waddengebied en de hele wereld over vliegen. Zoals de kanoet, rotgans, drieteenstrandloper, rosse grutto en lepelaar.

De kinderen leren over het wonderlijke gedrag van wadvogels, de connectie van ons waddengebied met Afrika en Siberië en de samenhang tussen verschillende ecosystemen. En over de kracht om op eigen vleugels je weg te vinden.

Het verhaal
Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen… Uiteindelijk krijgt hij op verrassende wijze toch even contact met zijn vader.

Hij blijkt op de Siberische toendra te zitten, bij een nest jonge kanoeten! Het is duidelijk dat zijn vader te laat gaat komen voor de presentatie, maar Mient bewijst dat hij zich – net zoals de kanoetenkuikens – goed alleen kan redden. En dat als hij geen antwoord op zijn vragen krijgt, hij altijd nog zijn inlevingsvermogen en verbeelding heeft.

De ‘digitale rol’ van de vader wordt gespeeld door een echte professor, Theunis Piersma – hoogleraar trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk NIOZ op Texel.

Details

Voor wie: groep 3-4-5-6-7-8
Aantal leerlingen: maximaal 70 leerlingen per voorstelling
Speelperiode: mei en juni 2018 en september 2018 t/m juni 2019.
Duur voorstelling: 40 minuten.
Kosten: 1 x spelen op 1 school € 437,- 2 x spelen op 1 school € 694,- 3 x spelen op 1 school € 967,- (alle bedragen zijn inclusief BTW).
Plaats: speellokaal.
Optioneel: vogelexcursie/veldexcursie/wadexcursie.
Lesmateriaal: bij de voorstelling is lesmateriaal beschikbaar. Het materiaal sluit aan bij wereldoriëntatie, natuur en kunstzinnige vorming. Het bevat een lesbrief met achtergrondinformatie en diverse doe-opdrachten. Bij het maken van het lesmateriaal is samengewerkt met verscheidene natuur-, milieu- en waddenorganisaties. Ook is het mogelijk om op natuurexcursie te gaan of een bij het thema passende theaterworkshop in de klas te verzorgen.

De Duitse voorstelling Knutt wordt in het kader van het INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de deelstaat Niedersachsen.

Foto's door René Engelsman

actie

Actie: Natuurmuseum Fryslân omarmt ‘Kanoet’. Alle kinderen die de voorstelling bijwonen kunnen in schoolverband voor slechts € 2,50 per kind dit superleuke museum in Leeuwarden bezoeken.

Voorwaarde is dat het schoolbezoek vooraf moet zijn aangemeld.

Aanmelden

Meteen inschrijven kan via www.uurcultuur.nl of neem contact op via uurcultuur@keunstwurk.nl.

Voor meer informatie en boekingen in Friesland
Er zeker van zijn dat ‘Kanoet’ ook op uw school staat? Neem dan nu contact op met David Lelieveld
via kanoet@pier21.nl of 06 238 923 92

Voor meer informatie en boekingen in Groningen en Drenthe
Er zeker van zijn dat ‘Kanoet’ ook op uw school staat?
Neem dan nu contact op met Rick Ploeg
via info@garagetdi.nl of 0592-795412
www.garagetdi.nl

Möchten Sie KNUTT zu sich in die Schule einladen?

Frank Fuhrmann, Tel.: 0179 5074883 oder frank.fuhrmann@landesbuehne-nord.de. Vasilios Zavrakis, Tel.: 0176 231 98025 oder diebagage@web.de.

Locatiefoto's door Marcel van Kammen

DatumTijdSpeellocatieKaartverkoopTelefoonnumer
22 november11:30Oberschule Bunde, Ahornstraße 2, 26831, BundePremiére op uitnodiging06 28 80 36 70