Free Heri Heri Fryslân 1 juli 2021

Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we op 1 juli 2021 de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. De combinatie van het verstrekken van een gerecht dat symbool staat voor de slavernij met culturele programmering moet zorgen voor een beleving die bewustwording creëert en een gesprek over ons slavernijverleden, ongelijkheid, diversiteit en vrijheid oplevert. Kunst heeft immers de gave dat wat ongrijpbaar is tastbaar te maken.

In Leeuwarden wordt op het Stadhouderlijk hof in samenwerking met het Grandcafé De Walrus 500 Heri Heri maaltijden gekookt en gratis opgediend. Er wordt –volgens de richtlijnen van het RIVM- gegeten in groepen van max. 50 personen. Na de maaltijd volgt een wandeling langs drie locaties in de Leeuwarder binnenstad, die een rol gespeeld hebben in het slavernijverleden in Fryslân. Op elke locatie is een kort cultureel programma.

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

FREE HERI HERI FOR ALL is een initiatief van de Kip Republic en startte in 2020 met het uitdelen van 4.000 gratis maaltijden op 9 locaties in Amsterdam. In 2021 verwacht de organisatie in Amsterdam op 20 locaties 10.000 maaltijden te serveren, gekookt door een team van topchefs en 5.000 maaltijden uit te delen in 5 verschillende steden (Rotterdam, Almere, Tilburg, Den Haag en Leeuwarden – Fryslân).


Geïnspireerd op het boek: Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

Geïnspireerd op het boek: Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

Medewerkers

Projectleider en programmeur: Evelyn Andoh
Assistent projectleider: Jaleesa Schiphorst
Coördinatie chefs: Reitse Spanninga
Chefs: Judith Cyrus en Reitse Spanninga
Communicatie: Nina Visser
Creatief Producent: David Lelieveld
Artistiek Adviseur: Jos Thie
Zakelijk leider: Maaike Beckers
Productie coördinatie: Alie Falkena
‘Free Heri Heri ‘Concept:
Kip Republic

Met dank aan: Tamara Schoppert

Toegangskaart Bestel een gratis toegangskaart dat recht geeft op een Free Heri Heri maaltijd en deelname aan de herdenkingsroute. Het gehele programma duurt anderhalf uur.

Bestel kaarten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image