Free Heri Heri Fryslân

Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden. Heri heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. De combinatie van het verstrekken van een gerecht dat symbool staat voor de slavernij met culturele programmering moet zorgen voor een beleving die bewustwording creëert en een gesprek over ons slavernijverleden, ongelijkheid, diversiteit en vrijheid oplevert. Kunst heeft immers de gave dat wat ongrijpbaar is tastbaar te maken.

In Leeuwarden wordt op het Hofplein in samenwerking met het Grandcafé De Walrus 500 Heri Heri maaltijden gekookt en gratis opgediend. Er wordt –volgens de richtlijnen van het RIVM- gegeten in 10 groepen van 50 personen (volgens tijdslots). Na de maaltijd volgt een wandeling langs drie locaties in de Leeuwarder binnenstad, die een rol gespeeld hebben in het slavernijverleden in Fryslân. Op elke locatie is een kort cultureel programma.

Over het gerecht
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

FREE HERI HERI FOR ALL is een initiatief van de Kip Republic en startte in 2020 met het uitdelen van 4.000 gratis maaltijden op 9 locaties in Amsterdam. In 2021 verwacht de organisatie in Amsterdam op 20 locaties 10.000 maaltijden te serveren, gekookt door een team van topchefs en 5.000 maaltijden uit te delen in 5 verschillende steden (Rotterdam, Almere, Tilburg, Den Haag en Leeuwarden). In Leeuwarden wordt Free Heri Heri georganiseerd onder auspiciën van Pier21.


Nagenieten van Free Heri Heri Fryslân 2021

Op 1 juli 2021 is voor het eerst de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd in Leeuwarden-Fryslân. Aan vijfhonderd mensen mochten wij op deze dag onze Free Heri Heri maaltijden uitdelen! Wat een geweldige opkomst.

Projectleider Evelyn Andoh is zeer tevreden: “Het is ongelooflijk hoeveel mensen en organisaties belangeloos hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze bijzondere dag”. “En ik hoop dat de, door Jamila Faber geschreven, terugkerende slotzin van iedere performance -Mijn ziel loopt over. Borrelt, vloeit, druipt. Mijn ziel is overvloedig. En onuitputtelijk van mij- is binnengekomen bij de bezoekers. Hiermee hebben we de vraag om gezien en gehoord te worden zowel universeel als persoonlijk willen maken”.

Wij willen iedere bezoeker, deelnemer en sponsor hartelijk bedanken! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

Video: Ramon Hoogerhuis

LucasKemper_HeriHeri_HR-24
LucasKemper_HeriHeri_HR-21
LucasKemper_HeriHeri_HR-83
LucasKemper_HeriHeri_HR-98
LucasKemper_HeriHeri_HR-7
LucasKemper_HeriHeri_HR-90
JLB02913
JLB02852
JLB02975
JLB02964
JLB02889
JLB02892
JLB02906
JLB02870
LucasKemper_HeriHeri_HR-24 LucasKemper_HeriHeri_HR-21 LucasKemper_HeriHeri_HR-83 LucasKemper_HeriHeri_HR-98 LucasKemper_HeriHeri_HR-7 LucasKemper_HeriHeri_HR-90 JLB02913 JLB02852 JLB02975 JLB02964 JLB02889 JLB02892 JLB02906 JLB02870

Fotografie: Jan Bensliman & Lucas Kemper

Nieuwsgierig geworden?

Loop dan ook vooral langs de onderstaande plaatsen in de binnenstad van Leeuwarden. Ontdek wat deze gebouwen te maken hebben met de slavernij en krijg zo meer inzicht in deze gedeelde geschiedenis. Op iedere plek staat informatie over het desbetreffende gebouw. De route is te bekijken tot en met 10 juli 2021.

Alle locaties hebben een link met het slavernijverleden van Fryslân, zoals opgetekend in het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

  1.Zaailand 100

  6. Hofplein 29

  2.Nieuwestad 78

  7. Grote Kerkstraat 9

  3.Nieuwestad 63

  8. Schoenenmakersperk 2 

  4.Nieuwestad 111

  9. Jacobijnerkerkhof 95

  5.Nieuwestad 113

  10. Breedstraat 48 


  Geïnspireerd op het boek: Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

  Geïnspireerd op het boek: Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.

  Medewerkers

  Projectleider en programmeur: Evelyn Andoh
  Assistent projectleider: Jaleesa Schiphorst
  Coördinatie chefs: Reitse Spanninga
  Chefs: Judith Cyrus en Reitse Spanninga
  Communicatie: Nina Visser
  Creatief Producent: David Lelieveld
  Artistiek Adviseur: Jos Thie
  Zakelijk leider: Maaike Beckers
  Productie coördinatie: Alie Falkena
  ‘Free Heri Heri ‘Concept:
  Kip Republic

  Met dank aan: Tamara Schoppert

  Toegangskaart
  Bestel een gratis toegangskaart dat recht geeft op een Free Heri Heri maaltijd en deelname aan de herdenkingsroute.

  Bestel kaarten

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


  Image Image Image Image Image
  Image Image Image Image Image Image
  Image Image Image Image Image Image
  Image Image Image Image Image
  Image Image Image Image Image