Ook 2019 krijgt een verhalenavond; traditie in de maak

Er komt een vervolg op de verhalenavond waarmee vorig jaar LF2018 werd geopend. Het evenement heet nu Verhalenavond en vindt plaats op vrijdagavond 15 november 2019. Locatie? Heel Friesland.

De verhalenavond van LF2018 (2018verhalen) die i.s.m. Tryater werd georganiseerd was een groot succes; honderden mensen in de hele provincie gingen van verhaal naar verhaal. Direct na afloop gingen er stemmen op voor een vervolg. En dat komt er. Verhalenavond wordt georganiseerd door Museumfederatie Fryslân en Stichting Pier21 en is onderdeel van het LF2028-programma.

‘Iedereen heeft een verhaal, dus kan meedoen’

Volgens David Lelieveld, producent namens Pier21, zit de kracht van Verhalenavond in de eenvoud: “Op Verhalenavond worden simpelweg verhalen verteld. In heel Friesland. Verhalen in huiskamers, in musea en op allerlei andere plekken. En iedereen kan meedoen, als toeschouwer maar ook als verteller. Want iedereen heeft een verhaal. Of dat nu grappig, ontroerend of juist heel gewoon is, en of dat nu kort is of een kwartier lang.”

Nu ook bedrijven en verenigingen

Museumfederatie en Pier21 rekenen erop dat, net als vorig jaar, veel enthousiaste particulieren en musea de deuren openen. Daarnaast hebben horeca, ondernemers, overheden, verenigingen en pandeigenaren aangegeven mee te doen. “Want dat kan dit jaar”, zegt Lelieveld. “Ook daar liggen de verhalen voor het oprapen en zo wordt het aanbod nog diverser.”

Nieuw leven in Friese traditie 

Dat Verhalenavond in het najaar plaatsvindt is geen toeval. Lelieveld: “In het najaar, als de dagen kort zijn en het buiten koud is, kruipen mensen bij de kachel en vertellen ze elkaar verhalen. Enig verschil is dat we dat nu op een afgesproken avond doen en ook onbekenden naar jouw verhaal kunnen luisteren. Nieuw is dit fenomeen trouwens niet. Anderhalve eeuw geleden had Friesland de ‘Winterjûnenocht’, die traditie blazen we nieuw leven in.”

“Maar”, benadrukt Lelieveld, “je hoeft echt geen literaire vertellingen te houden, maar gewoon een verhaal zoals je die aan een ander vertelt. Laat je ook vooral inspireren door het thema: ‘Als stenen konden spreken’.” 

Vertellers gezocht

Iedereen die een verhaal wil vertellen kan zich nu aanmelden op www.verhalenavond.nl. Op deze website worden alle verhalen in kaart gebracht, zodat het publiek op 15 november weet waar het naartoe kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *