Herdenking afschaffing slavernij ook in Fryslân herdacht met gratis heri heri maaltijd

Voor het eerst is de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd in Leeuwarden-Fryslân. Op donderdag 1 juli 2021 werden 500 bezoekers in tien groepen langs vier plaatsen geleid in de binnenstad van Leeuwarden.

De viering startte voor iedere bezoeker in het Stadhouderlijk Hof, waar kennis is gemaakt met de zwarte page, vertolkt door Sammy Shefa Idris, die anoniem staat afgebeeld op een schilderij naast twee Friese stadhouders en waar ze een portie heri heri kregen, bereid door Reitse Spanninga. Heri heri betekent helen en is de naam die de tot slaaf gemaakten gaven aan het gerecht dat zij aten van het land dat zij bevruchten en de rivieren waarin zij visten. 

Vervolgens is de bezoeker, onder leiding van gidsen van A Guide To Leeuwarden, naar Zalen Schaaf gebracht waar er geluisterd is naar de prachtige pianomuziek van Paul Banks. Op de volgende locatie, het bordes van het Natuurmuseum, is geluisterd naar Talking Drum en spoken word met Koko Lawson en Jerra Martin. 

Het indrukwekkende sluitstuk van de route was in de Grote Kerk waar soliste Yanesh Sjoerdstra, onder begeleiding van Basile Maneka, Mousse Pathé M’Baye en het speciale Free Heri Heri projectkoor, het lied Freedom vertolkte. 

Projectleider Evelyn Andoh is zeer tevreden: “Het is ongelooflijk hoeveel mensen en organisaties belangeloos hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze bijzondere dag”. “En ik hoop dat de, door Jamila Faber geschreven, terugkerende slotzin van iedere performance –Mijn ziel loopt over. Borrelt, vloeit, druipt. Mijn ziel is overvloedig. En onuitputtelijk van mij– is binnengekomen bij de bezoekers. Hiermee hebben we de vraag om gezien en gehoord te worden zowel universeel als persoonlijk willen maken”. 

Toekomst

Het herdenken en vieren van deze gedeelde geschiedenis is van groot belang, ook in Fryslân. Op dit moment zijn o.a. Björn Fraser en Jaleesa Schiphorst bezig met de oprichting van een comité met als doel om jaarlijks aandacht te besteden aan de afschaffing van de slavernij. Daarbij krijgen zij ondersteuning van de landelijke organisatie NiNsee. 

Free Heri Heri Fryslân is ontwikkeld naar een idee van Kip Republic en uitgevoerd door Pier21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *