‘Feteranen’ inspiratie voor Nederlandstalig ‘Veteranen’

Op 20 mei 2015 bezochten Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver, 2 acteurs van Toneelgroep Het Volk, de voorstelling “FETERANEN” in het Friese Ysbrechtum.

Het tweetal was op uitnodiging van Bouke Oldenhof, de schrijver van het toneelstuk, vanuit Haarlem naar Friesland afgereisd. Oldenhof en Het Volk zijn oude bekenden van elkaar. In een ver verleden (1998)schreef hij voor het gezelschap het tragikomische “HET VERJAARDAGSFEEST (GEEN PINTER)”. Daarin speelde zich het een en ander af tijdens een uit de hand gelopen verjaardag. En ruim 15 jaar later dus een hernieuwd weerzien, en wel in het knusse dorpshuis van Ysbrechtum.
In een overvolle toneelzaal was het genieten geblazen. Ondanks het feit dat Kruijver en Bunschoten als geboren en getogen Randstedelingen naar schatting slechts ⅔ deel van de Friese tekst konden volgen, was het een overrompelend mooie toneelavond. Publiek dat met volle teugen genoot, 2 prachtacteurs (Freark Smink & Joop Wittermans) die heerlijk op dreef waren met een tekst die qua structuur en plot een pareltje van toneelschrijfkunst is.
Oldenhof baseerde zijn stuk op fragmenten uit het boek OP KLOMPEN DOOR DE DESSA, geschreven door Hylke Speerstra. In dit boek staan de ervaringen van oudstrijders centraal die in de jaren 1945-1949 in het toenmalige Nederlands-Indië gelegerd waren.
Ondanks deze ernstige thematiek ademt het toneelstuk een bij vlagen luchtige, herkenbare humoristische sfeer. Het Ysbrechtumse publiek barstte dan ook geregeld in lachen uit. Maar vooral na de pauze werden verstilling en ernst voelbaar intenser en kreeg het drama allengs de overhand. Toneel van de bovenste plank.

Toneelgroep Het Volk speelt seizoen 2016-2017 “VETERANEN” in het hele land in een Nederlandse bewerking, eveneens van Bouke Oldenhof. Weliswaar niet te zien in Ysbrechtum, maar in alle overige theaters bent u van harte welkom! Tot Ziens (in het Fries!)

Voor de speellijst kijk op www.toneelgroephetvolk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *