Bouke Oldenhof schrijft nieuw stuk over Kneppelfreed voor Pier21

Toneelschrijver Bouke Oldenhof heeft van het Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten een opdracht gekregen voor het schrijven van een nieuw toneelstuk over onlusten in Leeuwarden, die bekend kwamen te staan als  Kneppelfreed. Op 16 november 1951 leidde een rechtszaak over het gebruik van de Friese taal in de rechtszaal tot hevige rellen. In `Kneppelfreed’ wordt dit proces gereconstrueerd en de taalkwestie en het rechtssysteem in het algemeen van verschillende kanten belicht. 

Oploop voor het gerechtshof tijdens Kneppelfreed – 16 november 1951
Foto: via archief HCL Leeuwarden
Copyright: Leeuwarder Courant

Pier21, theaterproducent uit Fryslân, heeft Bouke gevraagd om het stuk te schrijven temeer  omdat David Lelieveld, oprichter van Pier21, verhaal ziet in deze bijzondere vrijdag. Hij wil dit verhaal graag doorvertellen zodat de geschiedenis blijft leven. Kneppelfreed is namelijk van grote invloed geweest op de positie van de Fryske taal in de huidige rechtsstaat. In 2021 moet de voorstelling op de planken komen.

Bouke Oldenhof schreef eerder voor Pier21 de stukken `Feteranen’ en `It wie op in simmerjûn’, dat in de eerste helft van 2019 avond aan avond uitverkocht was. De jeugdvoorstelling `Kanoet’ van Oldenhof en Pier21 beleeft deze herfst een Nederlandse reprise door Garage TDI uit Assen en een Duitse versie door Landesbühne Niedersachsen-Nord in Wilhelmshaven. 

Bouke Oldehoef
Foto René Engelsman

Oldenhof had deze zomer veel succes met `Hanna van Hendrik’ met Johanna ter Steege, Naomi van der Linden en Huub Stapel. Het stuk, een familiesaga rondom de Boerenopstand van Tubbergen (1971) in een regie van Liesbeth Coltof, werd meer dan vijftig maal opgevoerd op het voormalige vliegveld Twente voor in totaal 47.500 bezoekers.

De foto mag alleen met toestemming of afspraak met de Leeuwarder Courant geplaatst worden hiervoor kun je contact opnemen met de Beeldredactie via beeld@dvhn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *