Koning van het Grasland


★★★★  “De voorstelling trekt de toeschouwer met minimale middelen het verhaal in en voorziet in een lach en een traan. Het gelaagde script […] weet zonder een mening op te leggen uit te nodigen tot discussie …”
  – Leeuwarder Courant, 6 juni 2017

Lees hier meer recensies over Koning van het grasland

Mag de mens ingrijpen in de natuur? En hoe ver mag dat gaan? Koning van het Grasland is een nieuw locatietheater-stuk van Tjeerd Bischoff, bekend van ‘Mansholt’. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk waarbij hun zoontje om het leven kwam. Anke bijt zich vast in oude zekerheden, maar bij Hessel begint alles te schuiven. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Koning van het Grasland is een coproductie van Pier21 en Toneelgroep Jan Vos. Het stuk wordt op boerenerven in Noord-Nederland gespeeld in een speciaal gebouwd decor. In Friesland is de voorstelling tweetalig (Nederlands en Fries), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Koning van het Grasland’ en Ontwakend Landschap maken deel uit van Celebrating Diversity, programmalijn van Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa.

De kaartverkoop (ook voor diner en speciaal overnachtingsarrangement op een select aantal locaties) start op woensdag 15 maart via pier21.nl en toneelgroepjanvos.nl

Een ticket voor Koning van het Grasland kost €23. De try-outs zijn €15.

Cast en crew

Initiatiefnemer David Lelieveld
Script Tjeerd Bischoff
Regie Jeroen van den Berg
Spelers Bieneke Elhardt, Marcel Faber, Trudi Klever, Joop Wittermans, Helmert Woudenberg
Vormgeving en kostuums Ellen Klever
Lichtontwerp Paul van Laak
Techniek Jeroen van Casteren
Productie David Lelieveld, Joran de Boer
Publiciteit Judith Huizing
Vertaler Fries Romke Toering
Zakelijke leiding Judith Huizing


Foto’s: Daphne van de Velde

Eten voorafgaand aan de voorstelling


Wat is SFYN FRYSLÂN?
Slow Food Youth Network Fryslân (tot april j.l. nog Youth Food Movement Fryslân) is de Friese tak van de internationale beweging ‘Slow Food’. Deze ambitieuze beweging gelooft dat lokaal voedsel een sleutel is tot het oplossen van veel voedselvraagstukken. Ze verbinden chefs, studenten, beleidsmakers en boeren om te werken aan een beter voedselsysteem. Het team in Friesland bestaat uit negen diverse krachten, van gedragswetenschappers tot zuivelmakers en festivalorganisatoren.

Eten bij Koning van het grasland
Voorafgaand aan Koning van het Grasland organiseert SFYN Fryslân met lokale cateraars uit de omgeving van de zestien theaterlocaties, en met lokale ingrediënten, een heerlijk diner of lunch! Denk bijvoorbeeld aan Easterbierummer sipeltsjesop van dorpshuisbeheerder Yme, gestoofde kalfswang van de boerderij van Petra Beerda in IJlst of heerlijke palingsalade uit Heeg. Het verhaal van Koning van het Grasland gaat over de keuzes die je als boer kunt maken in je bedrijfsvoering, maar ook jij hebt als consument de macht om te kiezen: wat stop je in je mond? Waar koop je je voedsel? Vind je het okay dat je aardbeien rond de wereld zijn gevlogen omdat je niet kan wachten tot het zomer is? Of ben je ook bereid om seizoensgebonden te eten en te ontdekken wat je eigen omgeving je te bieden heeft? SFYN Fryslân laat het je graag zien!

Kosten: diner € 27,50, lunch € 15,- / beide prijzen zijn incl. drankjes.
We verwachten u om 17.45 voor het diner, voor de lunch om 13.00 uur.

* Op de volgende dagen is er geen lunch/diner: 31 mei t/m 2 juni GROU, 10/11 juni HOLWERD, 15/16 juni OPENDE, 29 juli SONNEGA, 9 augustus ENGWIERUM, 20 augustus ELLERHUIZEN (avondvoorstelling), 30 augustus HEEG, 3 september TYTSJERK (avondvoorstelling)


Ontwakend Landschap


Op zaterdag 17 juni en 8 juli is er de mogelijkheid om Koning van het grasland te beleven in combinatie met Ontwakend Landschap, een unieke natuurexpeditie van zonsondergang tot zonsopgang. Hier leest u alles over dit bijzondere arrangement!

Speellijst Koning van het Grasland

KAARTVERKOOP INFORMATIE
Er is bij de voorstelling beperkt plek voor rolstoelen. Mocht u een plek willen reserveren, geef dit dan tijdig door via het telefoonnummer dat bij de betreffende locatie staat vermeldt.

Het is mogelijk om aan de kassa op locatie kaarten te kopen: de kassa is vanaf een uur voor de voorstelling geopend. U kunt bij ons pinnen!

Kunt u onverhoopt toch niet op de dag dat u kaarten heeft gekocht? Geen probleem, we ruilen ze graag voor u om op een andere datum.

De voorstelling vindt plaats in onze prachtige tent, maar houdt desalniettemin rekening met het weer en de temperatuur.

Huisregels

  • Tijdens de voorstelling mag er niet gefotografeerd worden.
  • Er mag tijdens de voorstelling niet worden gerookt.
  • De voorstelling is niet toegankelijk voor kleine kinderen, baby’s en honden.
 

Speellocaties Koning van het Grasland

Nieuwsbrief


 

Koning van het Grasland wordt gesteund door: